You are here

Συμμετοχή στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη επιδιώκει η Ελλάδα

14/01/2020 17:34

Τη συμμετοχή της στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη επιδιώκει η Ελλάδα, όπως δηλώνουν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όσο και ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει να μετάσχει στη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχει «σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα σε στη βάση πολιτικής λύσης».

«Μια από αυτές τις διαδικασίες είναι και η Σύνοδος του Βερολίνου. Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε, αλλά παράλληλα προχωρούμε την παρουσία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, γιατί επαναλαμβάνω ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη, είναι αυτή η οποία προκρίνει και η ΕΕ και εμείς και δεν θέλουμε την στρατιωτική λύση. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και για την εξασφάλιση της ειρήνης και για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει με όλους τους τόνους να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, επανέλαβε και ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real Fm”.

 «Το ζητάμε σε όλους τους τόνους. Οι χθεσινές απαντήσεις από το Yπουργείο Εξωτερικών είναι ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η ημερομηνία, ούτε η λίστα των συμμετεχόντων. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε το γερμανικό Yπουργείο Εξωτερικών χθες», σημείωσε σχετικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι προκλήσεις και οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται, γεγονός που, όπως είπε, δεν επιτρέπει σε κανέναν να εφησυχάζει.

 «Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μπροστά μας μια τουρκική προκλητικότητα, η οποία εκτείνεται σε όλη την περιοχή, εκτείνεται μαζί με την υπόθεση της υπογραφής των δύο μνημονίων με τη Λιβύη, τα οποία παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις μέσα από ένα πλέγμα συμμαχιών με όλες τις χώρες της περιοχής.

«Η πρωτοβουλία του Βερολίνου, η οποία ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι μια πρωτοβουλία η οποία έχει ξεκινήσει πολύ πριν η Τουρκία υπογράψει τα μνημόνια με τη Λιβύη. Είναι μια πρωτοβουλία η οποία γίνεται σε συνέχεια αλλά και ξεχωριστά σε σχέση με προηγούμενη πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η Ιταλία», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.