You are here

Το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - ΠΓΔΜ χαιρετίζει συμφωνία με Ελλάδα

13/07/2018 16:17

Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η 14η σύνοδος του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) μεταξύ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την προεδρία της Υπάτης Εκπρόσωπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν εκπροσώπησε την Κομισιόν. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και μετείχε επίσης ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπουγιάρ Οσμάνι.

Το Συμβούλιο υπενθύμισε ότι η συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης (ΣΣΣ) παραμένει στον πυρήνα της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μέχρι την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Το Συμβούλιο έλαβε γνώση του πρωταρχικού στόχου της χώρας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης και αναγνώρισε την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για το σκοπό αυτό, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ ξεκίνησε τον δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019 με βάση τη συνεχιζόμενη πρόοδο και τα απτά αποτελέσματα, διατηρώντας και εμβάθυνση της τρέχουσας δυναμικής μεταρρύθμισης. Το Συμβούλιο έλαβε υπόψιν την πρόθεση της Κομισιόν και της κυβέρνησης να ξεκινήσουν τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες.

Όσον αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας, το Συμβούλιο ΑΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας για το θέμα του ονόματος και για τη σύναψη στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα, καθώς και για τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και τη Συνεργασία με τη Βουλγαρία. ένα ισχυρό παράδειγμα για άλλους στην περιοχή να ενισχύσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Το Συμβούλιο προτρέπει όλους τους ηγέτες, τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες να αναγνωρίσουν τα οφέλη που θα αποφέρει η επίλυση της μακράς διάρκειας διαφωνία ονόματος και να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στην επικύρωση και εφαρμογή αυτής της συμφωνίας. Επανεξέτασε επιπλέον τις βασικές εξελίξεις κατά την προηγούμενη περίοδο σχετικά με την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων καθώς και την πορεία των οικονομικών κριτηρίων, τη χρηματοδοτική συνεργασία και την εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά τα πολιτικά κριτήρια, το Συμβούλιο συζήτησε τις βασικές πολιτικές εξελίξεις. Εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τη βαθιά πολιτική κρίση της και τα σημαντικά βήματα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη σταδιακή αποκατάσταση ενός πολιτικού συμβιβασμού, προς όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, για την ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και την πραγματική επιθυμία για μεταρρύθμιση με τρόπο συνεκτικό και διαφανή.

Το Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρώτη συγκεκριμένη πρόοδο όσον αφορά την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, εφαρμόζοντας τις προτεραιότητες επείγουσας μεταρρύθμισης και, ως εκ τούτου, άρχισε να αναστρέφει την αποχώρηση των προηγούμενων ετών, σημείωσε θετικά τη βελτίωση του έργου των δικαστηρίων και την παρακολούθηση των εργασιών του Γραφείου του Ειδικού Εισαγγελέα, αναγνώρισε ότι έχουν καταβληθεί συγκεκριμένες προσπάθειες για μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα και συμμετοχή των εξωτερικών παραγόντων στη χάραξη πολιτικής, χαιρέτισε το βελτιωμένο κλίμα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και σημείωσε ότι το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η κοινωνία των πολιτών έχει βελτιωθεί σημαντικά.