You are here

«Συναγερμός» στο ΥΠΟΙΚ για την πρώτη κατοικία

13/01/2020 16:06

Στην ιστοσελίδα ανάρτησης επικείμενων πλειστηριασμών, μια ματιά στον μέχρι σήμερα προγραμματισμό έως τον Σεπτέμβριο του 2020 αποκαλύπτει περισσότερα από 4.600 ακίνητα τα οποία πρόκειται να βγουν τους επόμενους μήνες στο ηλεκτρονικό σφυρί. Δικηγόροι οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο επισημαίνουν πως «ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα», τονίζοντας δύο ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στο πεδίο των πλειστηριασμών το επόμενο έτος.

Η πρώτη αλλαγή αφορά την αναμενόμενη κυριαρχία των funds. Ήδη οι πλειστηριασμοί ακινήτων δεν είναι αποκλειστική υπόθεση τραπεζών ή άλλων εγχώριων πιστωτών, αλλά funds στα οποία έχουν πουληθεί κόκκινα δάνεια και αναλαμβάνουν τον ρόλο του επισπεύδοντα. Η πρακτική ενεργοποίηση του «Ηρακλή» αναμένεται να πολλαπλασιάσει το φαινόμενο.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά το δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας και έχει τόσο πολιτικές όσο και κοινωνικές προεκτάσεις. Από την 1η Μαΐου 2020 η Ελλάδα επιστρέφει στην «κανονικότητα» των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, «κανονικότητα» σημαίνει απάλειψη όλων των διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας ή με απλά λόγια… δεν θα υπάρχει τίποτα.

Τις σημερινές πολυεπίπεδες δικλίδες προστασίας (εξωδικαστικός, νόμος Κατσέλη, νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ρυθμίσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) θα διαδεχθεί από την 1η Μαΐου ένα νέο ενιαίο πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο αναμένεται πως θα στοχεύει κυρίως στην πρόληψη παρά τη «θεραπεία» εστιών αφερεγγυότητας στον ιδιωτικό τομέα. Από τις αρχές του 2020 άλλωστε θα τεθεί παράλληλα σε ισχύ η νέα πάγια ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο (σε έως 24 δόσεις για τακτικές οφειλές και έως 48 δόσεις για έκτακτες) και εκεί τελειώνει το στόρι των ρυθμίσεων.

Στους κόλπους της κυβέρνησης, αρμόδια στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις πολιτικές κόντρες που αναμένεται να πυροδοτήσει η λήξη του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των πλειστηριασμών και το σταδιακό «άγγιγμα» των πλειστηριασμών και σε πρώτες κατοικίες δανειοληπτών.

Ακόμα και σε αυτό το πλαίσιο, παράταση των ισχυουσών διατάξεων δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει διαμηνύσει ότι η παράταση του ισχύοντος πλαισίου έως τις 30 Απριλίου είναι η τελευταία, ενώ η βαρύτητα την οποία αποδίδουν οι θεσμοί στη συγκεκριμένη δέσμευση αναδεικνύεται από το γεγονός ότι περιλήφθηκε σχετική αναφορά στο τελευταίο ανακοινωθέν του Eurogroup.

Παρά τις πιεστικές προθεσμίες και τις βελτιώσεις στη λειτουργία της πλατφόρμας προστασίας της πρώτης κατοικίας, το ενδιαφέρον των «κόκκινων» δανειοληπτών παραμένει ιδιαίτερα περιορισμένο σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί (150.000 δυνητικοί δικαιούχοι), όταν η προηγούμενη κυβέρνηση προχωρούσε στην ψήφιση των προστατευτικών διατάξεων.

Τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έως τα μέσα Δεκεμβρίου δείχνουν ότι έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 55.545 χρήστες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της αίτησης 37.018 χρήστες, έχουν υποβληθεί 1.120 αιτήσεις στις τράπεζες, έχουν δοθεί 274 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και από αυτές οι 64 έχουν γίνει αποδεκτές από τους δανειολήπτες. Κρατική επιδότηση έχει εγκριθεί σε 31 πολίτες, οι οποίοι αναμένεται να «πληρωθούν» μετά και τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Στις αρχές του 2020, οι συναρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να καλέσουν, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, εκ νέου τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες να αξιοποιήσουν το ισχύον πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Την 1η Απριλίου, δεν θα υπάρχει...

Πηγή: Euro2day