You are here

Συνάντηση Τσακαλώτου-Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος

18/01/2018 16:31

Συνάντηση είχε σήμερα το πρωί ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Κατά τη συνάντησή τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον κ. Στουρνάρα για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ενόψει του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον κ. Τσακαλώτο για τις επαφές τις οποίες είχε στην  Φρανκφούρτη και το Λονδίνο, καθώς και για την πορεία των τραπεζικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός της συνάντησης ήταν να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είχε ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Στουρνάρα, τον Δεκέμβριο, για τη δημοσίευση της Ενδιάμεσης Έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος και για την πρότασή του να ενταχθεί η χώρα σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» της ελληνικής οικονομίας, μετά τον Αύγουστο του 2018.

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας, προχθές, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΤτΕ, ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της μακράς της ιστορίας, η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε, σε πολλές περιπτώσεις, στόχος συμφερόντων που επιθυμούσαν την αποδυνάμωση του θεσμικού της ρόλου, προς όφελος πολιτικών που αντίκεινται στις βασικές αρχές του Καταστατικού της.

Δυστυχώς, τέτοιες επιθέσεις δεχθήκαμε και τη χρονιά που μας πέρασε, με αποκορύφωμα την τρομοκρατική επίθεση κατά του π. διοικητή, Λουκά Παπαδήμου».

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «παρόμοιες πρακτικές δεν μας πτοούν, καθώς, εκτός των άλλων, επιβεβαιώνουν και το ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο, εις πείσμα όσων επιμένουν να παραβλέπουν θεσμούς, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους, να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους ή να μην αποδέχονται τις αποφάσεις τους και τις συνέπειες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωση σε αυτές».

ΚΥΠΕ