You are here

Συνεδριάζει, σήμερα, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας

10/12/2019 12:03

Συνεδριάζει, σήμερα, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του οποίου ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αλλά και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την καταγγελία της τουρκικής προκλητικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε το βράδυ της Τρίτης δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και επιχειρήματα που υπογραμμίζουν την σωρεία παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Η πρώτη επιστολή έχει αποδέκτη τον ΓΓ του ΟΗΕ και η δεύτερη την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά συνεχίζει τις κινήσεις σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να αναδειχθεί η τουρκική παραβατικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές χθες το βράδυ, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ-Σούκρι.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η Αθήνα θα ζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, η ΕΕ να πάρει σαφή θέση στήριξης της Ελλάδας.

ΚΥΠΕ