You are here

Συνέχεια στο ράλι των ελληνικών ομολόγων βλέπει η UBS

16/10/2019 16:44

Γιατί ο οίκος παραμένει long, προβλέποντας περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων, παρά την εντυπωσιακή πτώση ως τώρα. Πού βάζει τον «στόχο». Κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη, προβλέπει «ασφαλή» επίτευξη των στόχων για τα πλεονάσματα.

Περαιτέρω άνοδο των τιμών και πτώση των αποδόσεων στα ελληνικά 10ετή ομόλογα προβλέπει η UBS σε έκθεσή της.

Ο οίκος επισημαίνει ότι οι θετικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, ακόμη και σε περίπτωση επιβράδυνσης στην ευρωζώνη, υποδηλώνουν περιθώριο περαιτέρω ανόδου των ελληνικών ομολόγων, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία ομαλοποίησης των αποδόσεων συγκριτικά και με τις άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη μπορεί να εμφανίσει σημαντική επιτάχυνση το 2020 και ότι η χώρα μπορεί να πετύχει με ασφάλεια τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% τόσο φέτος όσο και το 2020.

Η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 διαμορφώνεται στο 3,56% του ΑΕΠ.

Το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια για την ανάπτυξη, αλλά το «σχέδιο Ηρακλής» αναμένεται να βοηθήσει, με θετικές επιπτώσεις και για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Το ΑΕΠ

Η Ελλάδα ξεκίνησε με ανάπτυξη μόλις 1,1% το πρώτο τρίμηνο και ενώ υπήρξε επιτάχυνση στο 1,9% το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό καθιστά αδύνατη την πρόβλεψη της UBS για ανάπτυξη 2,4% φέτος και ως εκ τούτου, χαμηλώνει τον πήχη στο 1,8%.

Ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξει επιτάχυνση το 2020 λόγω:

- αύξησης της εμπιστοσύνης
- βελτίωσης της κατάστασης στην αγορά εργασίας
- ισχυρών μεγεθών στον κλάδο του τουρισμού
- των σχεδιαζόμενων φοροελαφρύνσεων το 2020
- σημαντικών περιθωρίων αύξησης της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ωστόσο, λόγω της οικονομικής στασιμότητας στην ευρωζώνη, η UBS κατεβάζει την πρόβλεψη για το 2020 στο 2,5% από 2,9% προηγουμένως.

Τα ομόλογα

Παρά την εντυπωσιακή κίνηση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου το προηγούμενο διάστημα, η Ελλάδα συνεχίζει να προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες (σχεδόν 100-150 μονάδες βάσης σε σχέση με το πορτογαλικό 10ετές και 50 μονάδες βάσης σε σχέση με τα ιταλικά 10ετή ομόλογα). Ως εκ τούτου, ο οίκος αναμένει ότι οι αποδόσεις του ελληνικού τίτλου θα συνεχίζουν την κίνηση χαμηλότερα, κλείνοντας την «ψαλίδα αποτίμησης». Ειδικότερα, διατηρεί τη σύσταση long για τους ελληνικούς τίτλους, με στόχο το 1,25%.

Εάν έχουμε δίκιο στις προβλέψεις μας, σημειώνει, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι αντίστοιχη, αν όχι καλύτερη της ταχύτατα αναπτυσσόμενης Ισπανίας και της Πορτογαλίας, και σίγουρα καλύτερη της Ιταλίας. Επιπροσθέτως, η δημοσιονομική υπεραπόδοση, τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» και το περιορισμένο πολιτικό ρίσκο δείχνουν ότι τα θεμελιώδη ρίσκα που συνδέονται με την κατοχή ελληνικών τίτλων έναντι των ανταγωνιστικών είναι τιμολογημένα λάθος, επισημαίνει.

Πηγή: Euro2day