You are here

Συνέντευξη Μητσοτάκη στους FT

03/12/2019 14:35

«Λάθος» που ελπίζει να αναθεωρηθεί το ερχόμενο έτος χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση του Γάλλου προέδρου Μακρόν να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι ανησυχεί για τη ρωσική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια και για αυτό ελπίζει σε αλλαγή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2020.

Καλεί επίσης τον πρόεδρο Μακρόν να προσεγγίσει την προοπτική ένταξης την χωρών των δυτικών Βαλκανίων, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, ως γεωπολιτικό στόχο, όπως είχε κάνει η γαλλική κυβέρνηση με την ένταξη της Ελλάδας το 1979.

Ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί επίσης με τον όρο «εγκεφαλικά νεκρό» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Μακρόν για το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι ενώ κάποιες από τις ανησυχίες του Γάλλου ηγέτη είναι θεμιτές, η φρασεολογία που χρησιμοποιείται έχει σημασία και καμιά φορά μπορεί να παράγει αντίθετα αποτελέσματα.

Προσθέτει ότι ενώ θα ήθελε η Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα και ότι η Συμμαχία χρειάζεται μεταρρύθμιση, είναι υπερβολικό να λέγεται ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να καταργηθεί ως πυλώνας ειρήνης.

Σχολιάζει ενδεικτικά ότι ενώ η Ελλάδα έχει «θέματα» με την Τουρκία ακόμα προτιμά να μπορεί να τα συζητά με την Άγκυρα εντός πλαισίου ΝΑΤΟ.

Δηλώνει επίσης ο κ. Μητσοτάκης ότι η νέα Κομισιόν δε θα πρέπει να αμελήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη επειδή πλέον δεν υπάρχει κρίση σε εξέλιξη.