You are here

ΣΥΡΙΖΑ: Μπαίνει στην εκλογική μάχη με σημαία τα εργασιακά

13/06/2019 12:07

Μετά τα video ξενοδόχων-Μητσοτάκη, σημειολογική επίσκεψη του Α. Τσίπρα στα γραφεία του ΣΕΠΕ. Εκπλήξεις στα πρώτα ψηφοδέλτια. Πού οφείλεται η μονομαχία στο... αχαϊκό Ελ Πάσο. Διαγνωστικά κέντρα και Novartis στο επίκεντρο.

Με την ανακοίνωση των πρώτων ψηφοδελτίων, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η εκλογική μηχανή του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει «να πήρε μπροστά».

Όπως έδειξε η τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα (Alpha) και η πρεμιέρα της Έφης Αχτσιόγλου ως εκπροσώπου, το κυβερνών κόμμα θα επιμείνει στην ανάδειξη των «αντικοινωνικών» θέσεων της ΝΔ, προκειμένου να την υποχρεώσει να φανερώσει την «κρυφή ατζέντα».

Το πλαίσιο το έδωσαν τα δύο video που κυκλοφόρησαν από συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με ξενοδόχους, οι οποίοι του ζητούν «να σταματήσουν οι έλεγχοι» (σ.σ. της επιθεώρησης εργασίας) και «να τελειώνουμε με το εφταήμερο», με τον αρχηγό της ΝΔ να απαντά ότι το κράτος δεν πρέπει να κάνει ελέγχους.

Προς απάντηση της Πειραιώς, που αντέτεινε ότι τα video ήταν μονταρισμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κα Αχτσιόγλου ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης (και δη, τα τηλεοπτικά) να τα προβάλουν ολόκληρα, προκειμένου να αποδειχθεί ότι δεν «πειράχθηκαν» για λόγους προπαγάνδας.

Μέχρι στιγμής, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αναδείξει τα εργασιακά και, σε μία άκρως συμβολική κίνηση, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το μεσημέρι την κεντρική διεύθυνση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όπου θα συναντηθεί με τους ελεγκτές της υπηρεσίας.

«Πολιτική υποκίνηση» στα διαγνωστικά
Σε μεγάλο πονοκέφαλο, αντιθέτως, αναδείχθηκε η απεργία στα διαγνωστικά κέντρα, η οποία ξεκίνησε την ημέρα της επίσημης προκήρυξης εκλογών, για να καταβληθούν οφειλές... από το 2008.

Η «λύση» που αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων (σ.σ. να γίνονται οι εξετάσεις αλλά ο ασφαλισμένος να καταβάλλει το 85% του κόστους και στη συνέχεια να διεκδικήσει τα λεφτά του από τον ΕΟΠΥΥ) θεωρείται ακόμα χειρότερη από την απεργία.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκει ως διέξοδο τη διενέργεια των εξετάσεων από τα δημόσια νοσοκομεία, όπου, όμως, είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί συνωστισμός και θα επιτείνει το πρόβλημα.

Κυβερνητικά στελέχη βλέπουν «ανήθικη πολιτική υποκίνηση» (με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη), με στόχο να ξεσπάσει οργή στους πολίτες που θα μείνουν με τα ιατρικά παραπεμπτικά στο χέρι και να «πέσει» στην κυβέρνηση.

Πέραν του εκλογικού πλήγματος, εκτιμούν ότι οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων ποντάρουν στην καταγγελία των συμβάσεων που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε μετά τις εκλογές, εάν τις κερδίσει η ΝΔ, «να πετύχουν άλλες συμβάσεις, επωφελείς για τους ίδιους».

Να πουν ποιος είναι ο «Ρασπούτιν»

Προεκλογική κλιμάκωση βλέπουν και στο θέμα της Novartis, με αφορμή την καταγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή.

Η υπόθεση απέκτησε, αίφνης, ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία την ερευνά, φέρεται να πέρασε στην αντεπίθεση. Κατά τις διαρροές, ανέφερε ότι ο κ. Αγγελής αρνήθηκε να παραλάβει τον περασμένο Δεκέμβριο από κλιμάκιο Αμερικανών εισαγγελέων (με τους οποίους συναντήθηκε στη Βιέννη) τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού που διατηρεί στην Ελβετία πολιτικό πρόσωπο, το οποίο ελέγχεται για εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας με νόημα (στον Alpha): «Δεν μπορώ παρά να παραδεχθώ ότι είχαμε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη διερεύνηση, που βάζει ερωτήματα ή ασυλίας για κάποιους ή ομηρίας για κάποιους άλλους που δεν ευθύνονται».

Επισημαίνοντας εκ νέου ότι πρόκειται για «ένα διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, διότι άλλες χώρες είχαν 4 δισ. ευρώ λιγότερη φαρμακευτική δαπάνη από εμάς».

Κάλεσε δε, όσους αναφέρονται σε (κυβερνητικό;) παράγοντα με ψευδώνυμο («Ρασπούτιν») ως υποκινητή της διερεύνησης, να τον κατονομάσουν.

«Συγγνώμη» για τις μετατάξεις

Όσο για το θέμα των περίφημων μετατάξεων στη Βουλή, που εξόργισε και πλήγωσε εχθρούς και φίλους, ο κ. Τσίπρας πήρε θέση επικρίνοντας τη διαδικασία και «αδειάζοντας» την Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Πρόκειται για μια πληγή. Ήταν λάθος αυτό που έγινε και αυτό μετά την τροπολογία του κ. Τραγάκη. Χρωστάμε μια συγγνώμη γι' αυτό στον ελληνικό λαό. Όχι μόνο στα μέλη μας και στα κόμματα», είπε, ενώ παρέπεμψε στη δική του εντολή να ανακληθούν οι μετατάξεις. (Υπενθυμίζεται ότι η κα Χριστοδουλοπούλου ζήτησε μεν συγγνώμη αλλά… από τους συντρόφους της και από την κυβέρνηση).

Το «αστείο» είναι ότι στις χθεσινές εκλογές του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής, η ΝΔ ήρθε πρώτη δύναμη με πέντε έδρες και το ΚΙΝΑΛ δεύτερη με δύο έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ… δεν έβγαλε καμία έδρα. «Το εν λόγω αποτέλεσμα δείχνει πόσες ρουσφετολογικές προσλήψεις κάναμε δήθεν στο Κοινοβούλιο», σχολιάζουν σκωπτικά τα αρμόδια στελέχη.

Μονομαχία στο αχαϊκό… Ελ Πάσο

Από τα πρώτα ψηφοδέλτια που παρουσίασε χθες η Κουμουνδούρου, προκύπτει, κατ' αρχάς, ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα και τη Λάρισα, ενώ αναμένεται η τρίτη επιλογή (σ.σ. ως αρχηγός κόμματος δικαιούται να «κατέβει» σε τρεις περιφέρειες).

Στην Αχαΐα ήταν υποψήφιος και το 2012, ενώ πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους νομούς που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος στις ευρωεκλογές, με πέντε μονάδες μπροστά από τη ΝΔ και... 21 μονάδες από το ΚΙΝΑΛ.

Με στόχο άλλωστε να αντιστρέψει το ευρω-αποτέλεσμα επέλεξε την Αχαΐα και ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ θα είναι επίσης υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου,διεκδικώντας γερό μερίδιο από το πάλαι ποτέ «κάστρο του ΠΑΣΟΚ».

Έξι «σύμμαχοι» στην Αττική

Όπως σημειώσαμε και χθες, στους συνδυασμούς της Αττικής εντάχθηκαν πρόσωπα που προσέγγισαν τους προηγούμενους μήνες τον ΣΥΡΙΖΑ από τον προοδευτικό χώρο, δημιουργώντας το σχήμα «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία», ενώ το ίδιο θα γίνει και στην υπόλοιπη χώρα.

Από τους εκπροσώπους της Προοδευτικής Συμμαχίας, ο Γιάννης Ραγκούσης «κατεβαίνει» στη Β' Πειραιά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον Νότιο τομέα Αθήνας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο τομέα Αθήνας, η Μυρσίνη Ζορμπά στην Α' Αθήνας, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος(πρώην ΑΝΕΛ) στον Δυτικό τομέα Αθήνας και η Μαρία Ρεπούση στην Α' Πειραιά.

Αίσθηση προκάλεσε η υποψηφιότητα της Βασιλικής Κατριβάνου, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε εκλεγεί μεν και τον Σεπτέμβριο του 2015, ωστόσο δύο μήνες μετά παραιτήθηκε και παρέδωσε την έδρα διαφωνώντας με την υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής. Το ίδιο, τότε, είχε πράξει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, παραδίδοντας, επίσης, την έδρα του.

Ο Κοτζιάς φεύγει, η Γεννιά μένει

Παρά το «διαζύγιο» που πήρε ο Νίκος Κοτζιάς από το απερχόμενο κυβερνών κόμμα, καθώς ανακοίνωσε ότι η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ της οποίας ηγείται δεν θα πάρει μέρος στις εκλογές, η νυν βουλευτής και μέλος της κίνησης Γεωργία Γεννιά επέλεξε να είναι εκ νέου υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Πειραιά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κοτζιάς δεν ζήτησε να είναι υποψήφιος στο Επικρατείας, ωστόσο η απόφαση του κ. Τσίπρα να μην τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο (αλλά όπου αλλού ήθελε με «σταυρό») οδήγησε στην τυπική ρήξη.

Πηγή: Euro2day