You are here

«Συρρίκνωση» 10,2% της παραγωγής στη βιομηχανία

31/03/2009 10:52
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Καθίζηση υπέστη η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση τουλάχιστον των τριών τελευταίων ετών, με το Γενικό Δείκτη να μειώνεται 10,2% και την παραγωγή στη μεταποίηση να «βουλιάζει» κατά 12,6%.

Η κρίση βαθαίνει στην ελληνική μεταποίηση με την παραγωγή να υποχωρεί κάθετα στους περισσότερους κλάδους, ακόμη και στα είδη διατροφής, για 9o διαδοχικό μήνα, με δυσμενείς επιπτώσεις στο κρίσιμο «μέτωπο» της ανεργίας, αλλά και των όρων απασχόλησης που επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Στατιστική Υπηρεσία τον Ιανουάριο:

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε 10,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η παραγωγή στη μεταποίηση μειώθηκε 12,6%, κυρίως εξαιτίας της μείωσης στην παραγωγή χημικών προϊόντων, βασικών μετάλλων, μηχανημάτων, ειδών εξοπλισμού κ.ά. Η παραγωγή στον ηλεκτρισμό μειώθηκε 4%, ο δείκτης παραγωγής ορυχείων - λατομείων υποχώρησε κατά 16,1%, ενώ αύξηση μόλις 1% σημείωσε μόνον ο κλάδος επεξεργασίας και παροχής νερού.

Στους επιμέρους βιομηχανικούς κλάδους, η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών, δηλαδή προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών μειώθηκε 22,3%, η παραγωγή κεφαλαιουχικών προϊόντων (δηλαδή εξοπλισμού) μειώθηκε 17,9%, ενώ πτώση 3,7% σημείωσε ο δείκτης παραγωγής ενέργειας. Μεγάλο ήταν το πλήγμα στην παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών με μείωση 11,7%, ενώ ακόμη και η παραγωγή αναλώσιμων καταναλωτικών προϊόντων μειώθηκε 4,9%.

Ειδικά στον κλάδο της μεταποίησης η παραγωγή μειώθηκε 12,6%, αντί μείωσης 1,5% που είχε καταγραφεί σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2008. Μεγάλη υποχώρηση καταγράφηκε σχεδόν στο σύνολο των μεταποιητικών κλάδων. Η παραγωγή στα τρόφιμα μειώθηκε κατά 12,6%, στα ποτά 7,2%, στον καπνό 17,5%, στις κλωστοϋφαντουργικές ύλες 22,2%, στα είδη ένδυσης 19,6%, στα είδη υπόδησης 10,5%, στην παραγωγή ξύλου 44,4%

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2008 ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε κατά 7%, με την παραγωγή στη μεταποίηση να σημειώνει μικρή πτώση 0,8% σε μηνιαία βάση.

Πτώση 5,8% στις τιμές παραγωγού

Κατά 5,8% μειώθηκαν το Φεβρουάριο οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων, αντί της ετήσιας αύξησης 11% τον Φεβρουάριο του 2008, αντικατοπτρίζοντας όμως αποκλειστικά τη μείωση των τιμών στα καύσιμα. Σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων καταγράφηκε έστω και μικρή αύξηση των τιμών.

Η πτώση των τιμών στα καύσιμα συντελεί και στη μεγάλη αποκλιμάκωση που παρουσιάζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, ο οποίος, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις που μένει να επιβεβαιωθούν, κινήθηκε τον Μάρτιο στην περιοχή του 1,3% - 1,4%, από 1,6% το Φεβρουάριο, διαμορφούμενος στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον των τελευταίων 40 ετών.

Οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων με προορισμό την εγχώρια κατανάλωση μειώθηκαν κατά 5,3% και εκείνων με κατεύθυνση τις αγορές του εξωτερικού μειώθηκαν 7,7%. Στους επιμέρους κλάδους , με εξαίρεση τα ενεργειακά αγαθά, καταγράφηκε αύξηση των τιμών. Στα ενδιάμεσα αγαθά οι τιμές αυξήθηκαν 0,1%, στα κεφαλαιουχικά 1,2%, στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά 3,4% και στα αναλώσιμα αγαθά 1,2%.