You are here

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό

05/12/2019 15:46

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος, σε μια κατεύθυνση επιμερισμού των βαρών, ενώ αναφέρθηκε και στις ελληνικές προτάσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών.

Αμέσως μετά την κατ` ιδίαν συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μαργαρίτη και την κ. Γιόχανσον στο πρωθυπουργικό γραφείο, ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν: ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Προϊστάμενος του Γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος, και η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της επίσκεψης των Ευρωπαίων Επιτρόπων στην Αθήνα, καθώς και στη σημασία της επίσκεψής τους στην Άγκυρα.

«[Η] Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Πρόκειται για ζήτημα που έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πραγματικά προσβλέπουμε στη βοήθειά σας και στις απτές προτάσεις σας γι` αυτό», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ήδη ορισμένες προτάσεις για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, ενώ σταθερά αιτήματα της χώρας σε σχέση με το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι η αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και ο λογικός επιμερισμός των βαρών. «Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας, με ιδέες και προτάσεις, όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η συζήτηση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ξεκινά από την Ελλάδα, η οποία αποτελεί το τμήμα της ΕΕ όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. «[Ε]ίναι χαρά μας να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με εσάς […] την κατάσταση ως έχει, αλλά και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και για το νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζουμε. Πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε τρία ζητήματα: Το σύμφωνο, το στοιχείο της αλληλεγγύης, την κατάσταση όπως είναι σήμερα και –φυσικά– τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που είναι κρίσιμη για την εύτακτη, οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», ανέφερε ο κ. Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο. Όπως τόνισε η ίδια, «οι πρόσφυγες υποφέρουν και [κλονίζεται] η κοινή εμπιστοσύνη στην Ένωση. Επομένως, είναι πολύ επείγον θέμα να βρούμε νέο τρόπο να πάμε μπροστά». «Οφείλω να πω πως είμαι πολύ χαρούμενη που η νέα κυβέρνηση κάνει πολλά σημαντικά βήματα για τους μετανάστες, για τη νομοθεσία, και για την παρουσίαση των προτάσεών της. Άρα, γνωρίζω πως η Ελλάδα θα είναι σημαντικός εταίρος στη διαμόρφωση του νέου συμφώνου», ανέφερε η Επίτροπος Γιόχανσον.