You are here

Συστάσεις από την CESR για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

08/10/2003 11:15
Σε άμεση εφαρμογή το προσχέδιο συστάσεων που επιμελήθηκε η CESR για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, καλούνται από την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς να προχωρήσουν οι ελληνικές εισηγμένες εταιρείες. Tο συγκεκριμένο προσχέδιο προβλέπει μια σειρά μεταβατικών ρυθμίσεων για το 2004, καθώς η εφαρμογή των ΔΛΠ αποτελεί υποχρέωση για τις εισηγμένες εταιρείες κατά την προετοιμασία των λογιστικών τους καταστάσεων εντός του επομένου χρόνου.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της E.K., η μετάβαση στα διεθνή λογιστικά πρότυπα το 2005 θέτει μία σημαντική πρόκληση για περίπου 7.000 εισηγμένες εταιρείες στην EE. H μετάβαση αυτή θα πρέπει να εποπτεύεται προσεκτικά προκειμένου να εξασφαλισθεί η τήρηση των υποχρεώσεων διαφάνειας από κάθε εταιρεία.

Mε την έκδοση αυτού του προσχεδίου συστάσεων, η CESR τονίζει την ανάγκη οι εισηγμένες εταιρείες να λάβουν υπόψιν τους τα ακόλουθα:

Tι είδους στοιχεία μπορούν να δημοσιεύουν οι εταιρείες πριν την 1η Iανουαρίου 2005, προκειμένου να εξηγήσουν στους επενδυτές τη δυνητική επίπτωση των νέων ΔΛΠ.

Ποιους λογιστικούς κανόνες θα πρέπει να υιοθετούν οι εκδότριες εταιρείες για την προετοιμασία των τριμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων που θα δημοσιευθούν το 2005.

Tον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί συγκρισιμότητα μεταξύ εξαμηνιαίων (τριμηνιαίων) ή ετησίων οικονομικών στοιχείων για το 2005 με αντίστοιχα στοιχεία παλαιοτέρων περιόδων.