You are here

Σύσταση προανακριτικής για τον πρώην υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο αποφάσισε η ελληνική Βουλή

09/10/2019 08:51

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση Novartis του πρώην υπουργού, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης η Ολομέλεια της Βουλής. 

Στη μυστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα 173 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της κυβερνητικής πρότασης και 83 κατά. 

Ο κ. Παπαγγελόπουλος στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι θα μετατρέψει τους κατήγορους σε κατηγορούμενος και έκανε λόγο για «εγκληματική οργάνωση» που τον κατηγορεί. «Η διαδικασία σε βάρος μου είναι πολιτική δίωξη. Όχι μόνο σε βάρος μου, αλλά και κατά του κ. Τσίπρα. Αλλά δεν μπορείτε να τα βάλετε με τον κ. Τσίπρα», είπε.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στον Αντώνη Σαμαρά, καθώς αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε μαζί του μετά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων.

«Δεν θα αναφερθώ στις συζητήσεις και τις συναντήσεις που είχα με τον κ. Σαμαρά αφότου επέστρεψε στη ΝΔ, αλλά και μετά, όταν εγώ έγινα υπουργός. Αν χρειαστεί όμως, λίγο πριν το εκτελεστικό απόσπασμα, θα αναφερθώ σε όλα αυτά», είπε.
 
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σχολιάζοντας το γεγονός της απουσίας τόσο του πρωθυπουργού όσο και των υπουργών της κυβέρνησης από τη διαδικασία. «Δεν έχει κανείς τα κότσια να βρίσκεται στα υπουργικά έδρανα. Το έβαλαν στα πόδια. Αποδεικνύεται πως είναι και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα. Κάνετε προανακριτική σε βάρος κάποιου υπουργού γιατί είχε το θράσος να διερευνήσει το σκάνδαλο Novartis, το σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης της τιμής του φαρμάκου, σε μία περίοδο που κυβερνούσαν οι δικές σας κυβερνήσεις»., ανέφερε.


Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας τώρα ο Θανάσης Πλεύρης εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος και ένας από τους βουλευτές που θα μετέχουν στην προανακριτική επιτροπής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το κατηγορητήριο τόσο για τα αδικήματα όσο και τα πρόσωπα που θα ελέγξει η προανακριτική για τη Novartis, σε περίπτωση που βρεθούν νέα στοιχεία.

«Το κατηγορητήριο είναι ανοικτό και για άλλα αδικήματα εφόσον προκύψουν στοιχεία στην πορεία και για άλλα πρόσωπα εφόσον υπάρξουν στοιχεία, για να λογοδοτήσουν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Αυτή είναι η θεσμικότητα. Ενώ εσείς επιλέξατε με τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες να οδηγήσετε, χωρίς άλλα στοιχεία, δέκα πρόσωπα σε προανακριτική.

ΚΥΠΕ