You are here

Τα εμπορικά κέντρα κατακτούν την αγορά

19/06/2008 09:54
Στο περιθώριο της αγοράς λιανεμπορίου μπαίνουν τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα καθώς η δημιουργία των σύγχρονων πολυκαταστημάτων, τύπου Mall, ΙΚΕΑ κ.α. έχει προκαλέσει τη συγκέντρωση των καταναλωτών στους εν λόγω χώρους και το... μαράζωμα των εμπορικών καταστημάτων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Για του λόγου το αληθές, οι δέκα μεγαλύτερες εμπορικές αλυσίδες ελέγχουν πλέον το 85% του λιανικού εμπορίου τροφίμων, 15 μεγάλες επιχειρήσεις ελέγχουν το 40% του τομέα ένδυσης και υπόδησης, 6 επιχειρήσεις ελέγχουν το 78% των πωλήσεων στα ηλεκτρικά είδη και 4 ισχυροί όμιλοι ελέγχουν το 60% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων.

Μέχρι το 2010 η συνολική εκμισθωμένη επιφάνεια στα συγκεκριμένα εμπορικά κέντρα θα ανέλθει σε 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα. Τα μισά από αυτά θα δομηθούν τη διετία 2008-2009 από ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρείες, επιχειρήσεις real estate, developers κ.ά.

Το μεγαλύτερο εμπορικό και ψυχαγωγικό πάρκο της χώρας, με έκταση 318 χιλιάδων τ.μ., κατασκευάζεται από την εταιρεία Reds και τη La Societe Generale Immobilliere Espagne, στην Κάντζα Αττικής.

Έως το τέλος του 2008 η Lamda Development θα έχει έτοιμο ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στην Λ. Κηφισίας, το Golden Ηall.Η Βωβός Διεθνής Τεχνική κατασκευάζει ήδη εμπορικό κέντρο 70 χιλιάδων τ.μ. στον Βοτανικό.

Το 2008 αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί εμπορικό κέντρο στην οδό Πειραιώς, 20 χιλιάδων τ.μ. από την Pasal Development. Η εταιρεία αναμένεται να κατασκευάζει εμπορικά κέντρα και σε άλλους νομούς εκτός της Αττικής.

Αντίστοιχα, εμπορικά κέντρα ετοιμάζει ο όμιλος Χαραγκιώνη ενώ στο κέντρο της Αθήνας μετά το Attica θα προστεθεί και το σύγχρονο εμπορικό κέντρο στο κτίριο του ιστορικού Μινιόν.