You are here

Τα νέα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ και τις φοροαπαλλαγές

18/10/2021 08:19

Με τον προϋπολογισμό του 2022 , το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο θα αποκαλύψει τον νέο ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα όποια περιθώρια προκύψουν για έξτρα ελαφρύνσεις.

Η πορεία των εσόδων τον Σεπτέμβριο (+29% με υπέρβαση 1,1 δισ. ευρώ και 2,9% στο εννιάμηνο με υπέρβαση 900 εκατ. ευρώ) έκανε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ενισχύσει την πεποίθησή του ότι και ο αναθεωρημένος στο 6,1% του ΑΕΠ στόχος για ανάπτυξη φέτος είναι «συντηρητικός».

Ο πήχης αναμένεται να τεθεί σαφώς ψηλότερα αλλά η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, δεν συνεπάγεται απευθείας περιθώρια για πρόσθετες ελαφρύνσεις. Μετά το άλμα των εσόδων πάντως, το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Μεγάλες ανατροπές όπως η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και σε συνταξιούχους -δημοσίους υπαλλήλους το 2022 έχουν απομακρυνθεί, αλλά αντίθετα δεδομένη θεωρείται η εφαρμογή των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, τα πρόσθετα μέτρα -αν χρειαστεί- για να σβήσουν οι «φωτιές» από το ράλι στην ενέργεια και το επίδομα στους υγειονομικούς το οποίο είχε προαναγγείλει πέρυσι η κυβέρνηση, αλλά έμεινε στα χαρτιά μέχρι την έξοδο από το τούνελ της πανδημίας. Αν η έξοδος είναι ορατή στο τέλος του έτους, η ώρα των ανακοινώσεων για τους υγειονομικούς θα είναι κοντά.

Στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ, η επιτροπή η οποία έχει συσταθεί για να «κουμπώσει» τις νέες αντικειμενικές αξίες σε ένα νέο φόρο ο οποίος θα ενσωματώνει και τον συμπληρωματικό γράφει και σβήνει σενάρια, χωρίς να έχει καταλήξει ακόμα σε αποφάσεις. Η γενική κατεύθυνση παραμένει πως η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσουν του χρόνου μικρότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, αλλά θα υπάρξουν και πολλοί, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες εκείνους οι οποίοι έχουν περιουσία η οποία μέχρι και σήμερα δεν «τιμολογείται» με βάση το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού με αποτέλεσμα την υποεκτίμηση της αξίας της και κατ’ επέκταση την υποφορολόγησή της.

Περίπου 3.500 νέες ζώνες εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα από τις αρχές του έτους με τις νέες τιμές να παίρνουν φωτιά με αυξήσεις έως και 250% όπως σε περιοχές της Μυκόνου και της Ιθάκης. Στη λίστα της εκτίναξης των τιμών αυτής της κατηγορίας εφιαλτικές αυξήσεις καταγράφονται στην Κω ( 108%) , στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (94%) και ακολουθούν με 79% η Κεφαλονιά και 75% η Χερσόνησος Ηρακλείου.

Στον προϋπολογισμό του 2022 , θα ενσωματωθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της «άσκησης» αναπροσαρμογής του ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος με τις ανακοινώσεις για το νέο φόρο ενδεχομένως να χρειαστούν λίγο χρόνο ακόμα. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών πάντως παραμένει ο νέος φόρος ακινήτων να αρχίσει να εξοφλείται από τον Μάρτιο του 2022 και τις δόσεις να εκτείνονται εφεξής έως τον Δεκέμβριο κάθε έτους.

Πηγή: Euro2day