You are here

Τα… προεκλογικά αιτήματα των εισηγμένων

18/06/2019 16:02

Σε ποιες από τις εξαγγελίες των κομμάτων θα σταθούν περισσότερο οι επενδυτές και οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ. Τα καυτά ζητήματα των φόρων και των ιδιωτικοποιήσεων, το εμβληματικό project στο Ελληνικό και οι δημόσιες επενδύσεις.

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένουν το αποτέλεσμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών οι επενδυτές και οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ, καθώς προσπαθούν να… μαντέψουν την «επόμενη μέρα» σε ότι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την κυβερνητική πολιτική που θα ακολουθηθεί σε επιμέρους κλάδους.

Γενικότερα, η μέχρι τώρα προεκλογική ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη αποδίδεται σε παράγοντες, όπως:

  • Η εκτίμηση πως η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα αναγκαστεί να ασχοληθεί αποφασιστικά με τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις κατά το χρονικό διάστημα που θα έχει «νωπή» τη λαϊκή εντολή.
  • Η ελπίδα πως σε βάθος χρόνου θα δούμε αρκετές από τις τρέχουσες φορολογικές επιβαρύνσεις (είτε σε εταιρικό, είτε σε ατομικό επίπεδο) να μειώνονται, έστω και σε μικρότερο βαθμό από αυτόν που έχουν περιγράψει τα πολιτικά κόμματα στα προεκλογικά τους προγράμματα.
  • Η σταδιακή επάνοδος της οικονομίας σε κατάσταση ομαλότητας (π.χ. άρση των capital controls μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο), με συνέχιση της θετικής πορείας του ΑΕΠ (υπάρχει επιθυμία για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους τρέχοντες).
  • Η πιθανολόγηση πως όλα αυτά θα εκτιμηθούν ως αφήγημα από ξένους θεσμικούς, οι οποίοι θα θελήσουν να αυξήσουν τις θέσεις τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Πέραν αυτών όμως, πολλές εισηγμένες εταιρείες περιμένουν να δουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση σε θέματα που τις αφορά, καθώς με τον τρόπο αυτό πιθανολογείται να επηρεαστεί η πορεία των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Για παράδειγμα, με ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές πιθανές μετεκλογικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, με ενδεικτικές περιπτώσεις τους μελλοντικούς χειρισμούς στη ΔΕΗΔΕΗ +1,22% και στον ΑΔΜΗΕ (τα θέματα αυτά θα επηρεάσουν ενδεχομένως και αρκετές άλλες εισηγμένες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δραστηριοποιούνται στην αγορά ενέργειας).

Η επόμενη κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να επιταχύνει μεγάλα projects που καθυστερούν να εγκριθούν (π.χ. Ελληνικό, επενδυτικό πρόγραμμα στο λιμάνι του Πειραιά), ενισχύοντας τόσο συγκεκριμένες εταιρείες (στην περίπτωσή μας Lamda Development και ΟΛΠ), όσο και άλλες επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν έμμεσα από την ανάληψη παραγγελιών. Ειδικότερα για το Ελληνικό, η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση έχει δεσμευθεί ότι -αν τελικά εκλεγεί- θα κλείσει άμεσα τις σχετικές εκκρεμότητες που αφορούν το ελληνικό δημόσιο (σε μια τέτοια περίπτωση, θα απομένει φυσικά το μέτωπο του διαγωνισμού για την άδεια του καζίνο και κάποια άλλα ανοιχτά ζητήματα).

Ζητούμενο επίσης αποτελεί το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα προχωρήσει η επόμενη κυβέρνηση το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η πολιτικής που θα εφαρμοστεί σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η πολιτική της νέας κυβέρνησης στο μέτωπο της υγείας, επηρεάζοντας τις εισηγμένες ιδιωτικές κλινικές-διαγνωστικά κέντρα. Στο επίκεντρο τίθεται το ζήτημα του claw back (κατά πόσο θα συνεχιστεί) και των πιθανών στενότερων σχέσεων συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με το κρατικό σύστημα υγείας.

Μεγάλες αλλαγές θα φέρουν σε μια σειρά εταιρειών, οι ενδεχόμενες κυβερνητικές αλλαγές σε ότι αφορά τη σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο δεύτερο συνταξιοδοτικό πυλώνα (Επαγγελματικά Ταμεία) και επίσης θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα (προγράμματα ιδιωτικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης); Σε μια τέτοια περίπτωση, θα επηρεαστούν πιθανότατα τόσο οι ασφαλιστικοί Όμιλοι, όσο και  εταιρείες (π.χ. τράπεζες, ΑΕΠΕΥ, ΑΕΔΑΚ, χρηματιστηριακές) που θα επιδιώξουν να παίξουν ρόλο στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Έντονη κριτική έχει ασκηθεί κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω της συνεχούς υποχώρησης που παρουσιάζουν οι δημόσιες επενδύσεις, παράγοντα στον οποίον αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό τα υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Από μια ενδεχόμενη αύξηση των δημοσίων επενδύσεων θα ωφεληθούν δεκάδες εισηγμένες εταιρείες διαφόρων κλάδων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι μεταλλουργίες, οι εταιρείες ξύλου και επίπλου και φυσικά οι κατασκευαστικοί όμιλοι.

Βέβαια, οι παράγοντες της αγοράς είναι πάντα συγκρατημένοι όταν ακούν προεκλογικές υποσχέσεις από τα κόμματα, ιδίως όταν γνωρίζουν ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα (βλέπε δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα) και όταν αντιλαμβάνονται ότι πολλά από τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας είναι δομικά και απαιτούν πολιτική συναίνεση και μακροχρόνια αντιμετώπιση.

Πηγή: Euro2day