You are here

Τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας Intralot-ομολογιούχων

15/01/2021 10:22

Την απαραίτητη χρονική ανάσα ώστε να διαπραγματευθεί με τους κατόχους των τίτλων του μεγάλου ομολογιακού δανείου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024 (με κουπόνι 5,25%) μπορεί να λάβει η διοίκηση της IntralotΙΝΛΟΤ +20,00% με την οριστικοποίηση της σύμβασης δέσμευσης (συμφωνία lock up) με ομάδα ομολογιούχων που ανακοίνωσε χθες.

Αυτή η αρχική συμφωνία αφορά κυρίως τους ομολογιούχους του δανείου που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021, ύψους 250 εκατ. ευρώ με κουπόνι 6,75%. Το 75% των συγκεκριμένων ομολογιούχων δέχεται τη συμφωνία lock up, δηλαδή συμφωνεί αρχικά ώστε να ανταλλάξει τις ομολογίες του με νέες, αξίας 205 εκατ. ευρώ, τετραετούς διάρκειας, που θα εκδοθούν από την Intralοt Inc., τη θυγατρική του ομίλου στις ΗΠΑ από την οποία προήλθε σχεδόν το 80% των λειτουργικών κερδών στο εννεάμηνο (τα 36,8 εκατ. από τα 45,2 εκατ. ευρώ κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων - EBITDA). Οι νέες εξασφαλισμένες ομολογίες θα έχουν πληρωτέο επιτόκιο 5,90% τον πρώτο και δεύτερο χρόνο από την έκδοση, 7% τον τρίτο χρόνο από την έκδοση και 7,25% έπειτα.

Για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, πρέπει το ποσοστό των ομολογιούχων που συναινεί να φτάσει το 90% όπως εξηγεί η χθεσινή ανακοίνωση της IntralotΙΝΛΟΤ +20,00%. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η εισηγμένη θα περιορίσει αρχικά το χρέος της κατά περίπου 45 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο 250 εκατ. που λήγει φέτος τον Σεπτέμβριο αντικαθίσταται από ομόλογο 205 εκατ. ευρώ που λήγει το 2024 αλλά με εξίσου τσουχτερό επιτόκιο.

Το μεγάλο παζάρι, όμως, δεν έχει αρχίσει καθώς στη συμφωνία lock up συμμετέχει μόνο το 13% των ομολογιούχων του μεγάλου ομολογιακού, των 500 εκατ. ευρώ, που λήγει το 2024. Η διοίκηση της Intralοt θα προσπαθήσει τους επόμενους μήνες να τους πείσει ώστε να ανταλλάξουν τις ομολογίες τους με το 49% μιας νέας εταιρείας στην οποία θα ανήκει η Intralοt Inc., που όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί πλέον το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ομίλου. Οι ομολογιούχοι θα ελέγχουν μεν το 49%, αν προχωρήσει η συμφωνία, αλλά θα έχουν αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας, δικαιώματα αρνησικυρίας για συγκεκριμένα θέματα στρατηγικής, κ.α.

Όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση, ορισμένοι κάτοχοι ομολογιών που λήγουν το 2024 (σ.σ. αυτοί που κατέχουν και ομόλογα του 2021) κάνουν ήδη το πρώτο βήμα και εγγυώνται πως θα ανταλλάξουν ομόλογα του 2024 αξίας κοντά στα 68 εκατ. ευρώ με το 18,7% της νέας εταιρείας που θα ελέγχει την Intralοt Inc. Συνεπώς, το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους του ομολόγου που λήγει τον φετινό Σεπτέμβριο, ώστε το ποσοστό που θα αποδεχθεί τη συμφωνία να ανέβει από το 75% στο 90%.

Κυρίως όμως θα ενταθούν τα παζάρια, ώστε να συναινέσουν στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές της νέας εταιρείας (που θα ελέγχει την Intralοt Inc.) οι ομολογιούχοι του 2024.

Πηγή: Euro2day