You are here

Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ για ενοίκια και μέτρα στήριξης το Μάιο

27/04/2021 08:55

Μηδενικά ενοίκια και τον Μάιο με τα ίδια κριτήρια του Απριλίου, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δοθεί μια ακόμα ανάσα -η τελευταία όσον αφορά το συγκεκριμένο μέτρο- στην αγορά κατά τα πρώτα βήματα της επανεκκίνησης.

Η πρόταση αυτή θεωρείται η επικρατέστερη αλλά δεν είναι η μοναδική καθώς έχει υποβληθεί εισήγηση και για την καθιέρωση διπλής ταχύτητας ελαφρύνσεων ενοικίων ανάλογα με το εάν άνοιξαν τον Απρίλιο οι επιχειρήσεις ή όχι.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι υπέρμαχος της πρώτης επιλογής με την υποσημείωση πως μετά τον Μάιο, οι ενοικιαστές θα πρέπει να κάνουν «το κουμάντο τους» χωρίς κρατική στήριξη, αλλά αφού έχει προηγηθεί μια δέσμη μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας.

Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και τον Μάιο καθώς για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές θα διατηρηθεί αυτούσιο για όσες ημέρες του μήνα δεν ανεβάσουν ρολά το μέτρο των 534 ευρώ το οποίο θα συμπληρωθεί με το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία το οποίο παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο. Τα μέτρα στήριξης του Μάϊου κλειδώνουν αυτές τις ημέρες, ενδεχομένως και σήμερα.

Το πακέτο επανεκκίνησης της οικονομίας περιλαμβάνει την τελευταία -με τα σημερινά δεδομένα- Επιστρεπτέα Προκαταβολή με 1 δισ. ευρώ και πρώτες πληρωμές από τη Μ. Πέμπτη, επιδότηση παγίων δαπανών (500 εκατ. ευρώ), αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για κλειστές επιχειρήσεις (130 εκατ. ευρώ με τις πληρωμές αμέσως μετά την Επιστρεπτέα) , ειδική ενίσχυση της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ (στις 10 Μάϊου ανοίγει η πλατφόρμα) και αντίστοιχα «πακέτα» για τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους.

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να ξεπεράσουν τις οικονομικές πληγές της πανδημίας φτάνουν πλέον τα 15 δισ. ευρώ για φέτος και έρχονται να προστεθούν στα 24 δισ. ευρώ του 2020 ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 39 δισ. ευρώ.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα μέτρα αυτά φαίνεται να έχουν μπλοκάρει την έξαρση της ανεργίας (15,8% τον Δεκέμβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) αλλά και των πτωχεύσεων (περισσότερες ενάρξεις επιχειρήσεων πέρυσι έναντι των διακοπών -ΓΕΜΗ) που προέβλεπαν οικονομολόγοι και αναλυτές το περασμένο έτος με τη μεγάλη πρόκληση πλέον να εντοπίζεται στην επόμενη μέρα.

Φιλόδοξοι στόχοι

Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών με την υποστήριξη ενός τεράστιου όγκου επενδυτικών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη συνδρομή μεταρρυθμίσεων δείχνουν όχι μόνο κλείσιμο των πληγών της πανδημίας – σε όρους ΑΕΠ-το επόμενο έτος αλλά και εδραίωση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου έως το 2024 αποκαλύπτοντας επί της ουσίας τους στόχους του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας αλλά και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος τα οποία κατατίθενται αντίστοιχα στις Βρυξέλλες έως το τέλος Απριλίου και έως το τέλος Μάϊου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών φέτος η κατάσταση εξελίσσεται χειρότερα σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, καθώς τα περιοριστικά μέτρα και η ίδια η πανδημία διαρκούν πολύ παραπάνω σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου. Ο πήχης της ανάπτυξης χαμηλώνει στο 3,6% από 4,8% για φέτος, αλλά την ισχνή ανάκαμψη διαδέχεται εκρηκτική μεγέθυνση με ρυθμό 6,2% το 2022 όταν οι επενδύσεις προβλέπεται πως θα αυξηθούν κατά 30,3% και οι εξαγωγές κατά 13,8%.

Η ισχυρή ανάπτυξη με ρυθμό 4,1% το 2023 και 4,4% το 2024 προβλέπεται πως θα οδηγήσει την ανεργία στο 11,9% του εργατικού δυναμικού από 16,3% φέτος και με ενδιάμεσους σταθμούς στο 14,4% το 2022 και στο 13,2% το 2023.

Πηγή: Euro2day