You are here

Τα top picks της Euroxx για το 2019

22/02/2019 13:03

Πέντε μετοχές «ξεχωρίζει» για φέτος η Euroxx Securities, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται τραπεζικές, λόγω των πολλών βραχυπρόθεσμων αβεβαιοτήτων και προκλήσεων.

Στα top picks της χρηματιστηριακής για το 2019 περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo ΜΠΕΛΑ -0,54% και Τέρνα Ενεργειακή, που όπως σημειώνει η Euroxx έχουν καλά θεμελιώδη, ελκυστική αποτίμηση και βιώσιμα μερίσματα, η μετοχή της Μυτηλιναίος, λόγω της ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής της εταιρείας, καθώς και η Ελλάκτωρ, λόγω των σημαντικών προοπτικών που δημιουργεί η αναδιάρθρωση.

Για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η Euroxx δίνει τιμή-στόχο 2,90 ευρώ, για την Jumbο 19,60 ευρώ, για τη Μυτιληναίος 13,40 ευρώ, για τον ΟΤΕ 13,50 ευρώ και για την Τέρνα Ενεργειακή 7,20 ευρώ ανά μετοχή. Και για τις πέντε, η σύσταση που δίνει η Euroxx είναι Overweight.

Η Euroxx, στην έκθεσή της αναφέρει μεταξύ άλλων πως το 2019 ξεκίνησε θετικά για την ελληνική αγορά, με «οδηγό» κυρίως τις μετοχές εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου, αν και οι τράπεζες, μετά το ράλι που σημειώθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, καταγράφουν από την αρχή του έτους άνοδο 7%. Ωστόσο, λόγω των οικονομικών προκλήσεων και των πολλών αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, η Euroxx τηρεί επιφυλακτική στάση για το υπόλοιπο του έτους.

Εκτιμά πως οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και της κεφαλαιαγοράς φέτος θα είναι οι ακόλουθοι:

-Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη στη μεταμνημονιακή εποχή: Το macro σενάριο της Euroxx εξακολουθεί να είναι αρκετά ήπιο -καθώς η αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος και της απασχόλησης θα στηρίζουν την ιδιωτική κατανάλωση ενώ οι επενδύσεις θα ανακάμπτουν, ευθυγραμμιζόμενες με τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και τη σταδιακή αποκατάσταση της πίστωσης στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα διατηρήσει την ανάπτυξη της εταιρικής κερδοφορίας, καθιστώντας ελκυστικότερες τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.

-Η βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές: Η Euroxx αναμένει η Ελλάδα να συνεχίσει φέτος να εκδίδει ομόλογα (ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει συνολικά σε 5-7 δισ. ευρώ), ωστόσο για να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μπορέσει το ελληνικό κράτος να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων με βιώσιμο τρόπο, απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική πειθαρχία και ισχυρές τράπεζες, κάτι που, κατά τη χρηματιστηριακή, θα ήταν η πιο ασφαλής ένδειξη πως η οικονομία πράγματι έχει βγει από την κρίση.

-Η μάχη των τραπεζών κατά των NPEs: Οι ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο αναγνώρισης σημαντικών απωλειών και ανεπάρκειας κεφαλαίων από την επίλυση του ζητήματος των NPEs θα οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών του κλάδου φέτος. Ωστόσο, η αποσαφήνιση των δύο κρατικών πρωτοβουλιών και η έγκριση των αναθεωρημένων σχεδίων των τραπεζών είναι οι βασικοί βραχυπρόθεσμοι θετικοί καταλύτες.

-Η πολιτική σταθερότητα και ο χρόνος και το αποτέλεσμα των εκλογών: Η Euroxx αναμένει η πολιτική αβεβαιότητα θα μειωθεί το β' εξάμηνο του 2019 (εκτιμά πως η αξιολόγηση της Κομισιόν στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου και η εκταμίευση ή όχι των κερδών ANFA/SMP θα είναι κρίσιμης σημασίας για τη λήξη απόφασης για τον χρόνο των εκλογών, τον Μάιο ή το φθινόπωρο του 2019), παρέχοντας έτσι ένα πιο ευνοϊκό υπόβαθρο για τις ελληνικές μετοχές. Ωστόσο, υπάρχει ρίσκο περαιτέρω καθυστερήσεων στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, στη δημοσιονομική σύνεση και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Πηγή: Euro2day