You are here

Τα τρία «αγκάθια» που χωρίζουν κυβέρνηση - τρόικα

13/01/2014 07:58
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.

Και αυτό καθώς σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες είναι εξαιρετικά πιθανόν να μην επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη 15 του μήνα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, τα κλιμάκια υπό τους Π. Τόμσεν , Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η άφιξη τους , εκτός απρόοπτου, αναβάλλεται καθώς τις δύο πλευρές χωρίζει μεγάλη απόσταση όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2014 (και του 2015 που τέθηκε στο τραπέζι κατ΄ απαίτηση του ΔΝΤ), το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και την υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών.

Στον αντίποδα υπάρχει προσέγγιση όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα - η τρόικα αποδέχεται ότι η πλήρης απελευθέρωση δεν είναι δυνατόν να περάσει από την Βουλή- και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Πλέον με τα νέα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση ξεκίνησε το Σεπτέμβριο και πλέον στην καλύτερη περίπτωση θα κρατήσει πέντε και πλέον μήνες.

Πιο αναλυτικά τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λάβει ακόμη επαρκείς απαντήσεις από την Αθήνα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 ενώ δεν υπάρχουν προτάσεις για το αντίστοιχο του 2015.

Επιπλέον η τρόικα έχει διαφορετικές εκτιμήσεις σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος όσον αφορά το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των εγχώριων τραπεζών.

Για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ που μπήκαν αιφνιδίως στην ατζέντα από τους εκπροσώπους των δανειστών μας η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι χρειάζεται χρόνος για να θεσμοθετηθούν.

Από την άλλη πλευρά εκτός διαπραγμάτευσης τίθεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ενώ το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% (εφάπαξ και όχι σε ορίζοντα τριετίας όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί) αρκεί η τρόικα να αποδεχθεί τα ελληνικά επιχειρήματα για την επίπτωση που θα έχει το μέτρο στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η τρόικα υπολογίζει πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα δημιουργήσει “μαύρη τρύπα” στα Ταμεία ύψους 850 εκατ ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών την οριοθετεί μεταξύ 350 και 400 εκατ. ευρώ.

Η νέα αναβολή στις διαπραγματεύσεις μεταθέτει για αργότερα και τις αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού γεγονός που μέχρι ενός σημείου φαίνεται να “διευκολύνει” την ελληνική κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί ξεπερνάει επί του παρόντος τουλάχιστον την επιμονή της Γερμανίας για τη σύναψη μίας νέας δανειακής σύμβασης η οποία θα συνοδεύεται όπως είναι αναμενόμενο και από Μνημόνιο με στόχο να μην χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική.

Εξάλλου χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και αναφερόμενος στην κατάσταση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι «από απόψεως δημοσιονομικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση έπραξε πολλά και κατάφερε πολλά, καθώς πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα». Σημείωσε δε πως τα κυριότερα θέματα που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα θα αποφασιστούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.