You are here

Τα βασικά χαρακτηριστικά της επικείμενης απόφασης για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και το δημόσιο xρέος

18/06/2018 12:03

Η συνολική συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους την έξοδο από από 3ο πρόγραμμα διάσωσης, την επιτήρηση μετά από αυτό και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα μετά από αυτό είναι σχεδόν έτοιμη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, με ανοιχτές να παραμένουν μόνο εκτελεστικές λεπτομέριες. Το ίδιο μήνυμα περνάνε εξάλλου και όλοι όσοι μίλησαν τις τελευταίες ώρες επώνυμα, όπως ο Πρόεδρος του Euro Working Group Χανς Βάιλμπριφ - ο οποίος εξάλλου παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα ήδη 7 χρόνια και είχε ουσιαστικό ρόλο σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις. 

Συγκεκριμένα, οι 19 χώρες, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, επιθυμούν η συνεδρίαση να λήξει με απόφαση.

Αναλυτικά, η απόφαση θα περιέχει: 

- το πράσινο φως των θεσμών επί της νομοθέτησης των 88 προαπαιτούμενων (αν κάποια από αυτά λείπουν χωρίς να φταίει η κυβέρνηση για αυτό, τότε δεν αλλάζει κάτι). 
- την απόφαση για το ύψος της τελευταίας δόσης, που θα είναι 10, 11, ή 12 δις ευρώ. 
- την απόφαση για το τελικό ύψους του “δημοσιονομικού μαξιλαριού” που θα αγγίζει τα 20 δις ευρώ. 
- την απόφαση για την υπαγωγή της Ελλάδας στην ενισχυμένη εποπτεία του ευρωπαϊκού εξαμήνου (και όχι απλώς το PPS - post program surveillance των προγραμμάτων)
- την διαπίστωση ότι από το Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα υπάγεται στην παρακολούθηση μακροοικονομικών ανισορροπιών (και ακολούθως το Νοέμβριο θα διαπιστωθεί αν πρέπει να μπει και σε παρακολούθηση επί υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών). 
- την ένδειξη ότι η χώρα θα ελέγχεται ανά τρίμηνο με έκδοση “μη τυπικά δεσμευτικών συστάσεων” (οι οποίες όμως θα είναι τυπικότατες για τις αγορές) 
- την ένδειξη ότι το ΔΝΤ θα μετέχει κανονικά στις μελλοντικές αποστολές ελέγχου στην Ελλάδα,
- την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) από την πλευρά των Ευρωπαίων, 
- την υιοθέτηση του “ολιστικού προγράμματος αναπτυξιακής στρατηγικής” 
- τις ελληνικές υποχρεώσεις, δηλαδή, την υπόσχεση να μην υπάρξει υπαναχώρηση μεταρρυθμίσεων (roll back) να τηρούνται τα πλεονάσματα και να συνεχίζεται η διαβούλευση με τις Βρυξέλλες, και τέλος 
- το σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους.

Το ίδιο το σχέδιο για το χρέος θα προβλέπει:

- την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, εμπροσθοβαρώς, καθώς είναι ακριβά βραχυπρόθεσμα και η αποπληρωμή τους έχει τη μέγιστη δυνατή επίπτωση στην εξυπηρέτηση του χρέους το διάστημα από σήμερα ως το 2024.
- την ετήσια επιστροφή 4 δις ευρώ σε 4 έτη από τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων υπό την αίρεση της τήρησης του προγράμματος. 
- την απόφαση για ετήσια κατάργηση του “step up” των επιτοκίων των δανείων των Ευρωπαίων, και πάλι με ετήσια επιβεβαίωση και υπό τον όρο της τήρησης του προγράμματος. 
- την απόφαση για την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF/ ESM πλην όσων χρησιμοποιήθηκαν στο PSI, κατά 5 ως 10 έτη με τρόπο ώστε να μην υπέρ-συγκεντρώνονται σε μια και μόνη δεκαετία (καλό είναι να αποφευχθεί το διάστημα 2035-2040). 
- την περιγραφή του γαλλικού μηχανισμού, με αποφάσεις ανάλογα με την ανάπτυξη ανά 5ετία και υπό την αίρεση της τήρησης του προγράμματος.

Οι βασικές εκτιμήσεις των Ευρωπαίων είναι πως από αυτό το διάστημα και μετά η Ελλάδα θα έχει κόστος εξυπηρέτησης που δεν θα ξεπερνάει το 7% με 8% του ΑΕΠ ως το 2035 και θα είναι κάτω του 10% ακόμα και μετά το 2040 (σημαντικά χαμηλότερο από τα όρια του 15% και 20% που είχαν τεθεί προ δύο ετών στις αποφάσεις του Μαΐου του 2016). 

Οι Ευρωπαίοι πιστοποιούν ότι ακόμα και χωρίς την νέα ρύθμιση, οι πληρωμές λήξεων στο κρίσιμο διάστημα της κορύφωσης του το 2035 -2045 δεν θα ξεπερνούσαν έτσι κι αλλιώς τις πληρωμές προς το ΔΝΤ από τώρα και ως το 2024. 

Συνεπώς το μόνο ζήτημα που καθιστούσε το ελληνικό χρέος “μη βιώσιμο”, θα ήταν οι αποπληρωμές του ΔΝΤ από τώρα και ως το 2024, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται με την αποπληρωμή (που θα γίνει με τα εναπομείναντα κεφάλαια των 86 δις του πακέτου). 

Επιπλέον οι Ευρωπαίοι συνεκτιμούν ότι με το δημοσιονομικό μαξιλάρι των σχεδόν 20 δις η Ελλάδα θα μπορεί να “απέχει” αν θέλει από τις αγορές ως το 2020, αν και πιστεύουν ότι το να είναι παρούσα και να χτίσει καμπύλη αποδόσεων έχει και αυτό την αξία του. 

Η προληπτική πιστωτική γραμμή δεν είναι πια στο τραπέζι και η Ελλάδα μπορεί να τη ζητήσει μόνο αν το θέλει ως τις 20 Αυγούστου. Μετά τις 20 Αυγούστου μπορεί να ζητήσει και πάλι αν το θέλει προληπτικό πρόγραμμα διαφορετικού τύπου. 

Τέλος το ΔΝΤ, με την Κριστίν Λαγκάρντ παρούσα στο eurogroup θα καλωσορίσει τα μέτρα για το χρέος, θα δηλώσει την εμπιστοσύνη του Ταμείου στην όλη διευθέτηση, δεν θα ενεργοποιήσει λόγο χρόνου το χρηματοδοτικό κομμάτι (που έτσι κι αλλιώς δεν είναι επιθυμητό), θα επιβεβαιώσει ότι θα μετέχει στους μελλοντικούς ελέγχους και θα υποσχεθεί να εκδώσει έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, στο πλαίσιο της έκθεσης του άρθρου 4 του καταστατικού του.