You are here

Ταύρος για την ελληνική οικονομία η Commerzbank

20/07/2021 12:21

Η γερμανική τράπεζα Commerzbank είναι η πιο αισιόδοξη από όλους τους επενδυτικούς οίκους που έχουν καταγράψει την άποψή τους για τις επιδόσεις της εγχώριας οικονομίας την επόμενη διετία. Μετά τη συρρίκνωση κατά 7,8% το 2020 εξαιτίας των lockdown και της πανδημίας, η εκτίμηση των αναλυτών της γερμανικής τράπεζας για την ανάκαμψη φέτος τοποθετείται στο +12,4% και στο +6,8% το 2022. Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις τους, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, η εγχώρια οικονομία θα έχει υπερβεί την πανδημία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Commerzbank.

Η εγχώρια οικονομία θα ξεπεράσει σε επιδόσεις όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τόσο φέτος όσο και το 2022, ενώ και ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικά επίπεδα της τάξεως του 1,1% το 2022. Η ΕΕ θα σημειώσει ισχυρή άνοδος στο ΑΕΠ της με 4,5% και 5% το 2022, επισημαίνεται.

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ ανακάμπτει από την ύφεση του χειμώνα, εξηγεί η Commerzbank. Η χαλάρωση των περιορισμών έχει προκαλέσει αισθητή αύξηση στην οικονομική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον τομέα των υπηρεσιών. Ο δείκτης Purchasing Managers' Index (PMI) για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο σε 58,3, υποδηλώνοντας αξιοσημείωτη επέκταση στον τομέα αυτό.

Η εικόνα είναι διαφορετική στον τομέα της μεταποίησης. Είναι αλήθεια ότι ο δείκτης ΡΜΙ αυξήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό 63,4 τον Ιούνιο αλλά τα "σκληρά" οικονομικά στοιχεία δείχνουν μια διαφορετική εικόνα αφού παρά τη ζωηρή ζήτηση, η βιομηχανική παραγωγή έχει μείνει στάσιμη από το αρχή του έτους.

Η αυξανόμενη έλλειψη ενδιάμεσων προϊόντων επιβραδύνει όλο και περισσότερο την παραγωγή επισημαίνει η Commerzbank. Συνολικά, οι δείκτες ΡΜΙ υπερεκτιμούν την δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης και το δεύτερο τρίμηνο, το πραγματικό ΑΕΠ πιθανότατα έχει αυξηθεί κατά 1,5 τοις εκατό στην καλύτερη περίπτωση σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, εκτιμά η γερμανική τράπεζα.

Η ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενα τρίμηνα. Η δραστηριότητα στους τομείς των υπηρεσιών, οι οποίοι επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά από τους περιορισμούς, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτό θα βοηθηθεί από την ομαλοποίηση της αποταμιευτικής συμπεριφοράς των νοικοκυριών, τα οποία δημιούργησαν υψηλές καταθέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω της περιορισμένης δυνατότητας κατανάλωσης.

Οι υπουργοί οικονομικών επίσης θα κρατήσουν επίσης «το πόδι τους στο γκάζι» σε όρους δημοσιονομικών μέτρων. Δεδομένου ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης παραμένει σε αναστολή προς το παρόν, μπορούν να συνεχίσουν να δανείζονται σε μεγάλο βαθμό.

Το Ταμείο Ανάκαμψης με τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα εκταμιεύσει τα πρώτα κεφάλαια το επόμενες εβδομάδες, αντιπροσωπεύει επίσης τη συνέχιση της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, υποστηρίζει η Commerzbank.

Τέλος, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πολύ επεκτατική πορεία και δώσει έτσι ώθηση στην οικονομία. Ένας κίνδυνος, ωστόσο, είναι η εκ νέου αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων αν και η τράπεζα δεν αναμένει ένα νέο lockdown στην οικονομία. Ωστόσο, ένα νέο κύμα λοιμώξεων είναι απίθανο να αφήσει αλώβητη την οικονομία. Μετά από μια πολύ ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, αναμένουμε πολύ μικρότερη αύξηση το τελευταίο τρίμηνο, συμπληρώνει η Commerzbank.

Πηγή: Euro2day