You are here

Τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα να παρουσιάσει τη συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας

02/12/2019 11:24

Τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αν δεν παρουσιάσει τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας μέχρι την Παρασκευή θα κριθεί “persona non grata” και θα απελαθεί.

Σχολιάζοντας, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, ο κ. Δένδιας είπε ότι πρόκειται για δύο μνημόνια, με το ένα να αφορά ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο στρατιωτική συνεργασία. Έκανε ειδική αναφορά στο δεύτερο μνημόνιο το οποίο, όπως είπε, είναι πιθανό να παραβιάζεται από την πλευρά της Τουρκίας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Αναφορικά με τη συνολικότερη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι η Άγκυρα επιχειρεί να γίνει αποδεκτή μια αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Αυτό το επιδιώκει ιστορικά, όχι μόνο τώρα με το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που είναι πολύ μεγάλα νησιά», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι κατά την άποψη της Ελλάδας αυτή είναι μία αβάσιμη αντίληψη καθώς υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.

«Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», κατέληξε.

ΚΥΠΕ