You are here

Τέλος εποχής για την Πειραιώς

20/07/2016 15:20
Την παραίτησή του από πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να υποβάλλει στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που ξεκίνησε γύρω στις 3 το μεσημέρι ο Μιχάλης Σάλλας. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας η παραίτηση θα υποβληθεί με προσωπική πρωτοβουλία του κ. Σάλλα ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι μπορεί να τοποθετηθεί στη θέση του επίτιμου προέδρου.

Προσωρινή πρόεδρος αναμένεται να αναλάβει η δικηγόρος κυρία Χαρίκλεια Απαλαγάκη.

Η τράπεζα παραμένει με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο εδώ και μήνες. Πρόσφατα η επιλογή του Χρήστου Παπαδόπουλου από το σύμβουλο που είχε επιλεγεί για το σχετικό διαγωνισμό και την έγκρισή του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δεν προχώρησε λόγω βέτο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο κ. Γ. Πουλόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών έχουν πάρει παράταση για να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αν υπάρχει κάποιος όνομα στον ορισμό του Έλληνα τραπεζίτη τις τελευταίες δεκαετίες αυτό είναι Μιχάλης Σάλλας. Έχει ταυτιστεί με τη γιγάντωση του ομίλου Πειραιώς αλλά και με όλες τις μεγάλες ανακατατάξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Από το 1991 συνέδεσε το όνομά του με τον όμιλο ως επικεφαλής Ελλήνων επιχειρηματικών που ίδρυσαν μια μικρή τράπεζα και την μετέτρεψαν σε κολοσσό.

Σήμερα έχει παρουσία σε 8 χώρες με θυγατρικές σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Ουκρανία και απασχολεί περίπου 19 χιλιάδες εργαζόμενους. Το συνολικό ενεργητικό του oμίλου φτάνει τα 86 δισ. ευρώ, τα δάνεια μετά από προβλέψεις τα 49 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τα 38 δισ. ευρώ, στις 31 Μαρτίου 2016.