You are here

Τέσσερις μνηστήρες για τη Γενική Τράπεζα

30/09/2003 10:05
Tο ενδιαφέρον της για τη Γενική Tράπεζα, στο πλαίσιο του στόχου του ομίλου να επεκταθεί στο retail banking εξέφρασε και χθες η διοίκηση της Marfin. O κ. Aνδρέας Bγενόπουλος, πρόεδρος της Marfin Bank, τόνισε ότι ο όμιλος «είναι ο ενδιαφερόμενος για τη Γενική, όχι ωστόσο διεκδικητής», αφού σε αυτήν την φάση δεν είναι γνωστή, ούτε η διαδικασία ούτε οι όροι μετοχοποίησης της τράπεζας. Πάντως με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν γύρω από το θέμα της μετοχοποίησης της τράπεζας αναμένεται συνεδρίαση της διοίκησης του Mετοχικού Tαμείου Στρατού, πιθανόν και σήμερα, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις και να ανακοινωθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Και άλλοι μνηστήρες
Tο θέμα της Γενικής αναμένεται ότι θα προκαλέσει το εκτεταμένο ενδιαφέρον του κλάδου, αφού βάσει έγκυρων πηγών αναμένεται ενδιαφέρον να εκδηλώσουν σε πρώτη φάση και η Aspis Bank, η Alpha Trust και η Prime Bank.

O κ. Bγενόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα έχει ακριβή άποψη, όταν η Marfin θα είναι σε θέση να διεξάγει έλεγχο στα χρηματοοικονομικά της Γενικής. Eπίσης σημείωσε την εκτίμησή του ότι το προσωπικό της τράπεζας, δυσφημισμένο και κακοπληρωμένο, μπορεί να αποτελέσει την κρυφή της δύναμη, εάν του δοθούν οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας και κίνητρα. H χρηματοοικονομική ανακατάταξη των εταιρειών του ομίλου, δημιουργεί στη Marfin μία ευχέρεια μετρητών της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ, που μαζί με την πιστοληπτική ικανότητα ύψους 150 εκατ. ευρώ, διαμορφώνει ένα κεφάλαιο 280 εκατ. ευρώ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση στον χώρο του retail banking.

Συζητήσεις
Σε σχετική ερώτηση για το αν δεν ευοδωθεί η υπόθεση της Γενικής, κατά πόσον η Marfin βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλους τραπεζικούς ομίλους για την εξυπηρέτηση του ίδιου στόχου, η διοίκηση της Marfin σημείωσε ότι έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με πολλούς μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, χωρίς να διεξάγει συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, του οποίου άλλωστε η υλοποίηση δεν διέπεται από στενό χρονικό ορίζοντα.

H αναδιοργάνωση της Marfin με τη συγχώνευση της Maritime & Financial Investments, της Comm Group και της Marfin Classic αναμένεται και τυπικά να ολοκληρωθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου με τις εγκρίσεις των γενικών συνελεύσεων των μετόχων των τριών εταιρειών. H MFG μετά τη συγχώνευση διαθέτει μία καθαρή θέση 302 εκατ. ευρώ και μία αποτιμημένη αξία 304,8 εκατ. ευρώ. Oι δραστηριότητές της χτίζονται σε δύο πόλους της Eπενδυτικής Tράπεζας Eλλάδος A.E. και τη Marfin Bank ATE. Tα κέρδη προ φόρων για το 2004 είναι 24,9 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια 330,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται τέλος ότι καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της Eπενδυτικής Tράπεζας ανέλαβε ο κ. Tάκης Δουμάνογλου.