You are here

Θέμα ημερών οι νέες διοικήσεις στις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς

25/10/2016 09:18
Μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, θα έχει τελειώσει το θέμα των διοικήσεων σε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα τα όσα είπε ο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην τρόικα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε συνομιλίες με την τρόικα για δύο θέματα: το πρώτο αφορούσε το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών και το δεύτερο τα «κόκκινα» δάνεια. Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια η τρόικα έλαβε την ενημέρωση που απαιτείτο για την πορεία των νομοσχεδίων και για το τι αυτά θα περιλαμβάνουν.

Όσον αφορά τώρα το μείζον θέμα των διοικήσεων των τραπεζών, ας σημειωθεί πως ο κ. Στουρνάρας είπε στην τρόικα πως το θέμα θα έχει λήξει μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι λόγοι των καθυστερήσεων αποδίδονται εν πολλοίς στους περιορισμούς του θεσμικού πλαισίου και όχι σε κωλυσιεργία, σημείωναν καλά ενημερωμένες πηγές.

Εθνική Τράπεζα

Σε ό,τι αφορά την Εθνική, την Πέμπτη αναμένεται συνεδριάσει το Δ.Σ. της τράπεζας για να εκλέξει τα νέα, μη εκτελεστικά μέλη του, μεταξύ των οποίων θα βρίσκεται και το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τη Λούκα Κατσέλη στη θέση του προέδρου. Η Επιτροπή Ανάδειξης έχει ολοκληρώσει το έργο της και θα εισηγηθεί σχετικά στο διοικητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι εισηγήσεις θα αφορούν τους Π. Θωμόπουλο, πρώην υποδιοικητή της ΤτΕ και πρώην πρόεδρο της Eurobank, και Δημήτρη Τσιτσιράγκο, στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το Δ.Σ. της Εθνικής θα αποφασίσει ποιος από τους δύο θα εκλεγεί νέο μέλος του Δ.Σ. και εφόσον λάβει την έγκριση από ΤΧΣ και SSM, θα αντικαταστήσει τη Λούκα Κατσέλη στη θέση του προέδρου της τράπεζας.

Εν συνεχεία αναμένεται η τράπεζα να εκπονήσει εθελουσία έξοδο εργαζομένων, με στόχο την αποχώρηση τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων.

Τράπεζα Πειραιώς

Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς το θέμα θα πρέπει επίσης να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα. Στην περίπτωση της τράπεζας, τα πράγματα μπορεί να είναι πιο περίπλοκα, όμως, ήδη υπάρχει μία πρώτη συμφωνία στο πρόσωπο του προέδρου, ο οποίος αναμένεται να είναι ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου και αναμένεται η απόφαση για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου με προτεινόμενες λύσεις από το εσωτερικό και εκτός τραπέζης.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως το ζήτημα της Πειραιώς θα κλείσει και αυτό με τη σειρά του μέσα στην εβδομάδα ώστε στις αρχές της επόμενης (και πάντως μέσα στα όρια που έδωσε ο Γ. Στουρνάρας στους θεσμούς - δηλαδή μέχρι τις 31.10), να γίνει διοικητικό συμβούλιο επικυρώνοντας τις σχετικές αποφάσεις τόσο για πρόεδρο όσο και για διευθύνοντα σύμβουλο.

Ας σημειωθεί πάντως πως άμεσα αναμένονται οι σχετικές αλλαγές, οι οποίες θα αφορούν τη διοίκηση του ΤΧΣ.