You are here

Θεσμοί: Αξιολόγηση-εξπρές με τον πτωχευτικό νόμο στο επίκεντρο

13/07/2020 09:32

Με «κλασική» ατζέντα στην οποία τα πιο καυτά θέματα εξαντλούνται στην τελική συμφωνία για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και τη δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, όπου τα αποτελέσματα παραμένουν πενιχρά, ξεκινά σήμερα μέσω τηλεδιασκέψεων ο έβδομος κύκλος μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ο χρόνος που θα αφιερώσουν για αυτές τις επαφές οι θεσμοί εξαντλείται σε 48 ώρες υποδεικνύοντας πιθανότατα μια αξιολόγηση με συνοπτικές διαδικασίες. Δημοσιονομικοί στόχοι δεν υπάρχουν, ούτε στο παραμικρό για φέτος παρά μόνο εκτιμήσεις, οι προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης εξακολουθούν να κινούνται σε περιβάλλον κινούμενης άμμου σε συνάρτηση με το ενδεχόμενο νέου κύματος πανδημίας και τις εξελίξεις στο μέτωπο των τουριστικών εσόδων, ενώ το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει και αυτό προσαρμοστεί σε συνθήκες πανδημίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ετοιμάσει σύμφωνα με πληροφορίες έναν αναλυτικό φάκελο με το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, οι οποίες παραμένουν στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ συνεχίζοντας να αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο.

Στο μέτωπο του νέου πτωχευτικού νόμου, οι γκρίνιες και οι διαφωνίες θα επιχειρηθεί στο διήμερο να λειανθούν, ώστε έως το τέλος Ιουλίου το σχετικό νομοσχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί στη συνέχεια στις αρχές Αυγούστου, δίνοντας τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να ενεργοποιήσει και το πρόγραμμα-γέφυρα το οποίο έχει προαναγγείλει για όσους επλήγησαν από την πανδημία.

Το μεγάλο «στοίχημα» της εβδομάδας, το οποίο θα κρίνει καθοριστικά τις δυνατότητες ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2021, θα παιχτεί στις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της 17-18ης Ιουλίου, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία χωρίς ουσιαστικές αποκλίσεις σε σχέση με το σχέδιο της Κομισιόν.

Υπ’ αυτό το πρίσμα και με βάση τις πρώτες προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, οι συναρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν με τους επικεφαλής των θεσμών τα περιθώρια αξιοποίησης των πόρων που αναλογούν στην Ελλάδα και για μειώσεις φόρων και εισφορών. Παρ’ ότι είναι δύσκολο τα ευρωπαϊκά κονδύλια να χρηματοδοτήσουν απευθείας μειώσεις φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην κυβέρνηση επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια σύνδεσης τέτοιων στόχων με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο σε συνάρτηση με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα αρχίσει να καταρτίζεται δυναμικά αμέσως μετά τη συμφωνία των ηγετών των 27 κρατών μελών η οποία σύμφωνα και με την καγκελάριο Μέρκελ είναι καθοριστικό να επιτευχθεί πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, εντός Ιουλίου.

Με βάση αυτή τη συμφωνία η κυβέρνηση θα κληθεί να υποβάλλει τον Οκτώβριο σχέδιο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε ενώ από το φθινόπωρο αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση και για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2021, οι οποίοι παραμένουν έως σήμερα απολύτως ασαφείς.

Πηγή: Euro2day