You are here

Θετικές οι πρώτες ενδείξεις από τα stress tests των τραπεζών

10/12/2013 08:33
Της Ειρήνης Σακελλάρη

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία των τεστ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η Black Rock μετά από ενδελεχείς ελέγχους που διενήργησε παρέδωσε χθες στην Τράπεζα της Ελλάδας τα αποτελέσματα των stress tests.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα μελετήσει τα στοιχεία και με βάση αυτά θα «χτίσει» τη διαδικασία αποτίμησης του κεφαλαιακού οφέλους που οι τράπεζες μπορούν να αποκομίσουν από την αναδιάρθρωσή τους, ώστε να υπάρξει και η τελική εκτίμηση για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Κρίσιμη παράμετρος είναι το κατά πόσον θα υπάρξει εναρμόνιση του δείκτη core tier Ι στο 8% έναντι του 9%, ο οποίος θα ισχύσει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, στοιχείο το οποίο -εφόσον γίνει αποδεκτό από την τρόικα- θα εξοικονομήσει για τον κλάδο το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Για τις εκτιμήσεις της, η Τράπεζα της Ελλάδος θα υπολογίσει τα υφιστάμενα κεφάλαια των τραπεζών, την κερδοφορία με προβολή τουλάχιστον τριών ετών, τις προβλέψεις, την εξοικονόμηση κεφαλαίων με την αναδιάρθρωση των τραπεζών και τα οφέλη από τη συγκέντρωση. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, εκτός της Eurobank η οποία έχει προγραμματίσει ήδη αύξηση κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ, καμία από τις συστημικές τράπεζες δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Εν τω μεταξύ, δεν διευκρινίστηκε πλήρως στην παρούσα φάση κατά πόσον θα υπάρξει παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών στο ενδεχόμενο μεταβίβασης σε distress funds των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών που έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό απετέλεσε αντικείμενο ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Πάρη Μουτσινά, στην οποία ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως «η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για την ταυτόχρονη προστασία της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος καθώς και των συμπολιτών μας, που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους». Επισήμανε, όμως, πως η αρμοδιότητα εποπτείας της διαχείρισης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών ανήκει στην ΤτΕ.

Warrants

Εν τω μεταξύ, σε κρίσιμη παράμετρο εξελίσσεται σήμερα η άσκηση των warrants της Alpha Bank, καθώς θα δείξει εν πολλοίς και τις διαθέσεις των επενδυτών για τις λοιπές ενασκήσεις στις 27 Δεκεμβρίου για την ΕΤΕ και στις 2 Ιανουαρίου για την Πειραιώς.

Εκτιμάται πως η εξάσκηση όσον αφορά την Alpha Bank δεν θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ, ωστόσο η πτώση του τζίρου στο Χ.Α. προδίδει τη συγκράτηση ρευστότητας για να εξασκηθούν δικαιώματα κυρίως από ιδιώτες. Η εξάσκηση των συγκεκριμένων δικαιωμάτων θα διασφαλίσει την ενίσχυση της διασποράς των μετοχών του κλάδου στο Χ.Α. και θα συμβάλει στη διαδικασία επιστροφής του κλάδου στον ιδιωτικό τομέα.