You are here

Θετική αξιολόγηση Moody's για Πειραιώς και Alpha

01/04/2014 10:13
Θετικά αξιολογεί τις αυξήσεις κεφαλαίου Alpha και Πειραιώς (Credit positive) ο διεθνής οίκος Moody's διότι όπως εκτιμά βοηθούν τις δύο τράπεζες να ανταποκριθούν στις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που απαιτεί η Τράπεζα της Ελλάδος και τους δίνουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές, λέει η έκθεση του διεθνούς οίκου. Παράλληλα, οι αυξήσεις κεφαλαίου μειώνουν τα μερίδια του ΤΧΣ στις δύο τράπεζες, γεγονός που θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών.

Και οι δύο τράπεζες αύξησαν τα κεφάλαιά τους προσφέροντας νέες κοινές μετοχές και έλαβαν έγκριση από τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή. Η Moody's εκτιμά πως οι ΑΜΚ θα μειώσουν το μερίδιο του ΤΧΣ στην Πειραιώς στο 67,3% από 80,9% και στην Alpha Bank στο 69,9% από 81,7%. Το αυξημένο free float θα διευκολύνει και θα επισπεύσει τη μετάβαση των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια.

Ας σημειωθεί άλλωστε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως παρατηρούν τραπεζικοί κύκλοι μέσω της δυνατότητας δημοσίων προτάσεων για τα warrants, δίνει την ευχέρεια ταχύτερης επαναφοράς των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα εγκριθούν τυπικά τα ενημερωτικά των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Χθες, η Alpha Bank ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυξήσεως του κεφαλαίου της με ιδιωτική τοποθέτηση σε ειδικούς επενδυτές. Το Δ.Σ. της τράπεζας πιστοποίησε την καταβολή της αυξήσεως μετά την πλήρη κάλυψη.

Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς σημειώνεται ότι τρέχουν οι διαδικασίες, καθώς στη συγκεκριμένη έκδοση θα συμμετέχουν και ιδιώτες επενδυτές.