You are here

Θετικό μήνυμα ΕΤΕ, Πειραιώς και Κύπρου

01/07/2008 08:50
Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Αμετάβλητοι παραμένουν οι στόχοι των business plan της Τράπεζας Πειραιώς, του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου και της Εθνικής, παρά τις αρνητικές συνέπειες όσον αφορά το ακριβό κόστος χρήματος που έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές η κρίση των subprimes.

Μάλιστα, οι διαβεβαιώσεις των τριών τραπεζών ως προς την ευθυγράμμιση της πορείας τους με τους στόχους των business plan οδήγησαν χθες σε οριακή άνοδο 0,45% τον Γενικό Δείκτη στις 3.439,71 μονάδες, με αιχμή τις τοποθετήσεις των επενδυτών στις τραπεζικές μετοχές.

Σε ό,τι αφορά στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς δεν αναμένεται καμία αλλαγή στο business plan. Μιλώντας στην «Η» ο αντιπρόεδρος του ομίλου και διευθύνων σύμβουλος κ. Θεόδωρος Πανταλάκης τόνισε: «Η Τράπεζα Πειραιώς κινείται με βάση το business plan.

Η φιλολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στον Τύπο, για αναθεωρήσεις των business plan ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, δεν αφορά την Τράπεζα Πειραιώς».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή την εξαγορά της ρωσικής Uniastrum Bank, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου κ. Ανδρέας Ηλιάδης υποστήριξε: «Οι διεθνείς εξελίξεις δεν μας άγγιξαν καθώς δεν επενδύσαμε στα subprimes.

Ωστόσο, η κρίση επηρεάζει όλο τον κόσμο και έχει αγγίξει και τομείς της πραγματικής οικονομίας. Εμείς στην Τράπεζα Κύπρου συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση του business plan που ανακοινώσαμε τον Φεβρουάριο του 2008».

Επένδυση

Μιλώντας για την επένδυση στη Ρωσία, ύψους 371 εκατ. ευρώ, ο κ. Ηλιάδης τόνισε πως η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ούτε το 2008 ούτε το 2009.

Ερωτηθείς ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Ελλάδος, κ. Γιάννης Σειραδάκης, για τις προοπτικές της θυγατρικής στην ελληνική αγορά κι αν αυτές σκιάζονται από τη σημαντική εξαγορά στη Ρωσία είπε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία της Τράπεζας στην Ελλάδα και στοχεύουμε το 2010 τα καταστήματα να ανέλθουν σε 220 από 145 που είναι σήμερα.

Επίσης, στο τέλος του 2008 ο αριθμός των καταστημάτων στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 160».

Το προβληματισμό των επενδυτών ως προς το αν μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να υλοποιήσουν τους στόχους που έχουν θέσει στα business plans εκφράζει μεν ο γενικός διευθυντής της Εθνικής κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, ωστόσο, διευκρινίζει πως: «η Εθνική τράπεζα δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση των στόχων που έχει προβλέψει στο τριετές business plan της».

Στην έντονη φημολογία των ημερών που φέρει τον όμιλο της Eurobank να προχωρεί σε αναθεώρηση των στόχων του business plan, τα υψηλόβαθμα στελέχη του απαντούν: «Η επίτευξη των στόχων έχει γίνει πολύ πιο απαιτητική στο νέο, πιο δύσκολο διεθνές περιβάλλον», φράση που είχε συμπεριληφθεί και στην επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.