You are here

Θολώνουν το τοπίο για τον χρόνο των εκλογών

27/06/2007 10:00
Του Δημήτρη Τσιούφου

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση του Μαξίμου να επανακτήσει - όσο γίνεται - το πλεονέκτημα του εκλογικού αιφνιδιασμού. Μετά τον Κ. Καραμανλή κορυφαίοι υπουργοί μίλησαν χθες για εκλογές το 2008 σε μία προσπάθεια να «θολώσουν τα νερά».
Να «θολώσουν τα νερά», για τρίτη συνεχή ημέρα, ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών επιχείρησαν και χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη -με προεξάρχοντα τον Β. Μεϊμαράκη- χωρίς ωστόσο να πείσουν ακόμη και πολλούς συναδέλφους τους που μετ' επιτάσεως συνεχίζουν να τις τοποθετούν το φθινόπωρο.

Μετά την προχθεσινή... εκ Κωνσταντινουπόλεως σκόπιμη διαρροή που έφερε τον Κ. Καραμανλή να λέει «κατ ιδίαν» στον Τ. Ερντογάν πως «η θητεία μας τελειώνει τον Μάρτιο», χθες ο Β. Μεϊμαράκης -μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής- συνέχισε την προσπάθεια «εφησυχασμού», σε αντίθεση με την Ντ. Μπακογιάννη και τον Γ. Αλογοσκούφη που κράτησαν διακριτικές αποστάσεις από τον νέο τακτικό σχεδιασμό του Μαξίμου.

Ο υπουργός Άμυνας, σε κατ ιδίαν συζήτησή του με δημοσιογράφους (κάτω από τη «νεραντζιά» του Μαξίμου), επιχείρησε να εξηγήσει γιατί δεν πρέπει να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και τους στόχους της νέας επικοινωνιακής στροφής της κυβέρνησης.

«Δεν βλέπω να υπάρχει κανένας ουσιαστικός, σοβαρός και πειστικός λόγος για να γίνουν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο», είπε ο κ. Μεϊμαράκης για να συμπληρώσει πως «ένας σοβαρός λόγος θα μπορούσε να ήταν η διάλυση της κρατικής μηχανής, αλλά κάτι τέτοιο δεν υφίσταται».

Διαπιστώσεις

Διαπίστωση πρώτη: Η «στροφή» του Μαρτίου επιχειρείται γιατί η κυβέρνηση φοβάται πως η περαιτέρω «εμπέδωση» των πρόωρων εκλογών θα επιφέρει πλήρη αποδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού και το επόμενο δίμηνο προμηνύεται πολύ δύσκολο.

Ο Β. Μεϊμαράκης, όμως, δεν έμεινε σε αυτό. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, «έχει κρίση στρατηγικής. Κάνει προεκλογική εκστρατεία με το δίλημμα. Να βάλω φρένο; Κι αν κάνει εκλογές; Να συνεχίσω; Κι αν δεν τις κάνει; Ένα προνόμιο του πρωθυπουργού (σ.σ. του αιφνιδιασμού) θα το καταργήσουμε;».

Διαπίστωση δεύτερη και προφανής. Το Μαξίμου επιχειρεί να επανακτήσει το όποιο προνόμιο αιφνιδιασμού, εκτιμώντας πως ανακατεύοντας απλώς την τράπουλα μπορεί να μπερδέψει τους αντιπάλους του και να περάσει την «μπλόφα».

Επιμένουν

Αντίθετα κάποιοι άλλοι κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Γ. Σουφλιάς, η Ντ. Μπακογιάννη, ο Δημ. Αβραμόπουλος και ο Γ. Αλογοσκούφης εξακολουθούν να επιμένουν πως η παράταση της προεκλογικής περιόδου πέραν του φθινοπώρου, θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην οικονομία όσο και στην κυβέρνηση.

Έτσι χθες όταν η Ντ. Μπακογιάννη ρωτήθηκε για τον διάλογο της Κωνσταντινούπολης, επισήμανε πως «ο κ. Καραμανλής είπε ότι η συνταγματική προθεσμία είναι ο Μάρτιος του 2008». Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «θα ανακοινώσει στην ώρα τους» τις εκλογές, αλλά και πως δεν είναι καθόλου περίεργη να τον ρωτήσει, προφανώς γιατί κάτι περισσότερο γνωρίζει.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Γ. Αλογοσκούφη όταν ρωτήθηκε αν επιμένει να πιστεύει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν νωρίτερα. «Το θέμα των εκλογών θα ρυθμιστεί στην ώρα του», είπε ο υπουργός Οικονομίας αποφεύγοντας να μιλήσει περί εξάντλησης της τετραετίας, σε αντίθεση με τον Πρ. Παυλόπουλο που επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν «στην ώρα τους, τον Μάρτη του 2008, γιατί τότε τελειώνει η θητεία μας».

Υπέρ του Σεπτεμβρίου τάχθηκε χωρίς περιστροφές και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, τονίζοντας πως «αν μετρούσε η γνώμη μου, θα έλεγα ότι πρέπει να γίνουν το Σεπτέμβριο γιατί είμαστε ήδη σε μια προεκλογική περίοδο». Στη Βουλή, είπε ο κ. Σούρλας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Αlpha», «βλέπω ότι οι βουλευτές ασχολούνται με τις εκλογικές περιφέρειες περισσότερο από ό,τι με τη Βουλή. Οι βουλευτές βρίσκονται σε μια υπερένταση. Οι αντιπαραθέσεις είναι σκληρές και σε κλίμα προεκλογικό. Αν αυτό συνεχιστεί 4-5 μήνες, θα βλάψει την Οικονομία και την πορεία της κυβέρνησης».

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

«Δεν βλέπω να υπάρχει κανένας ουσιαστικός και πειστικός λόγος για να γίνουν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο. Ένας σοβαρός λόγος θα μπορούσε να ήταν η διάλυση της κρατικής μηχανής, αλλά κάτι τέτοιο δεν υφίσταται».

Ντόρα Μπακογιάννη

«Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στην ώρα τους τις εκλογές», αλλά η ίδια δεν είναι καθόλου περίεργη να τον ρωτήσει, προφανώς γιατί κάτι περισσότερο γνωρίζει.