You are here

Τη Δευτέρα προς διαβούλευση το προσχέδιο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας

31/07/2020 16:10

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη δημοσιότητα προς διαβούλευση το προσχέδιο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου.

Το προσχέδιο έχει καταρτιστεί από επιτροπή οικονομολόγων, υπό την προεδρία του νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη και σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό υποδεικνύει 15 άξονες για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

«[Τ]ο σχέδιο αυτό θα υπόκειται, προφανώς, σε διαρκείς επικαιροποιήσεις και προσαρμογές. Ακούγοντας πάντα τα μηνύματα της κοινωνίας, τις προτάσεις των παραγωγικών δυνάμεων, τις απόψεις των κομμάτων, φιλοδοξούμε να είναι μια χρήσιμη, απαραίτητη πυξίδα για την ασφαλή πορεία της χώρας στα ταραγμένα νερά της παγκόσμιας οικονομίας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι τελικές σταθμίσεις και αποφάσεις για την εθνική οικονομία λαμβάνονται από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη συγκρότηση μιας πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, την οποία θα στελεχώνουν ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.

«Θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Τα ζητήματα που αφορούν την “πράσινη” ανάπτυξη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζητήματα που αφορούν απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, ζητήματα που αφορούν τις υποδομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Φυσικά το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Χαρακτηρίζοντας ως ιστορική την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει «τη μεγαλύτερη σε καιρούς ειρήνης και δημοσιονομικής ομαλότητας χρηματοδότηση που είχε ποτέ η χώρα».

Υποστηρίζοντας ότι η τελική λύση της συμφωνίας είναι απολύτως συμβατή με τα όσα επιδίωκε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «αυτή τη σημαντική επιτυχία τη διαδέχεται μία άλλη πρόκληση: Για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, εξήγησε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν να συνεδριάζουν οι πρώτες επιτροπές, ώστε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουν συλλεχθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό τελικό σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση.