You are here

Τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ζητεί από την κυβέρνηση η Βουλή των Ελλήνων

17/04/2019 07:04

Να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καλεί την κυβέρνηση η Βουλή των Ελλήνων, στη βάση του πορίσματος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου, όπου θα τοποθετηθούν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, επί τη βάσει του πορίσματος, «το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση».

Ως εκ τούτου, «οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές», αναφέρει η σχετική εισήγηση, προσθέτοντας ότι «το ελληνικό κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του», ενώ «δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των συγκεκριμένων αξιώσεων».

Με βάση το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι αξιώσεις της Ελλάδας αφορούν πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές, πολεμικές επανορθώσεις των θυμάτων και συγγενών των θυμάτων, αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, καθώς και επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Με βάση τις εκτιμήσεις, οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας υπολογίζονται στα 171.442.057.838 ευρώ, ποσό στο οποίο προστίθενται οι απαιτήσεις για το κατοχικό δάνειο που ανέρχονται στα 10.344.859.092 ευρώ, η απαίτηση για αποθετικές ζημίες που ανέρχεται στα 33.873.928.462 ευρώ, καθώς και η απαίτηση από μείωση παραγόμενου προϊόντος που ανέρχεται στα 53.886.160.462 ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2014, το συνολικό ποσό των απαιτήσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία ανερχόταν στα 269.547.005.854 ευρώ.

ΚΥΠΕ