You are here

Τη στρατηγική για αύξηση αμυντικών δυνατοτήτων ΕΕ, υποστήριξε ο Μητσοτάκης

26/02/2021 15:28

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε τη στρατηγική για την αύξηση των δυνατοτήτων της ΕΕ να ενεργεί αυτόνομα για την αντιμετώπιση τόσο των παραδοσιακών απειλών ασφαλείας όσο και των νέων προκλήσεων, όπως η κυβερνοασφάλεια και οι υβριδικές απειλές, κατά την παρέμβασή του στη δεύτερη μέρα των εργασιών της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς και η Νότια Γειτονία. 

Όπως έγινε γνωστό, ο Κ. Μητσοτάκης συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις αρχές και τις διαδικασίες που προβλέπουν οι Συνθήκες των δύο Οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της αυτονόητης αρχής της καλής γειτονίας, που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων.

Σημειώνεται ότι στην έναρξη της συνεδρίασης συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Jens Stoltenberg. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-NATO, υπό το φως και της δέσμευσης της κυβέρνησης Biden για ενίσχυση του ευρωατλαντικού δεσμού.

Σε ό,τι αφορά τη Νότια Γειτονία, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υποστήριξε την ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατόν η εφαρμογή των δράσεων, που έχουν ήδη υιοθετηθεί, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών της Μεσογείου.