You are here

Τι συζήτησαν Σαμαράς - Γιούνκερ για την έξοδο από το μνημόνιο

03/10/2014 17:52
Η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο αποτέλεσε ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης μεταξύ του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Αντώνη Σαμαρά, στη δεύτερη επίσκεψη του νέου προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου ακολούθησε γεύμα εργασίας, παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπ. Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου.

Στη συζήτηση φαίνεται να βρίσκονται θέματα όπως η απεμπλοκή της Ελλάδας από το ΔΝΤ, καθώς ο κ. Γιούνκερ κατά καιρούς έχει διατυπώσει την άποψή του για την συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης ευρωπαϊκών χωρών.

Τι συζήτησαν Σαμαράς - Γιούνκερ για την έξοδο από το μνημόνιο

Η ελληνική πλευρά φέρεται πως στοχεύει στην επαναβεβαίωση της στήριξης του Γιούνκερ σε αυτά τα σχέδια καθώς και στην υποστήριξή του για έξοδο από το μνημόνιο. Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για την μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα, ενώ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, στη συνάντηση έγινε μία «προσδιορισμένη συζήτηση εργασίας».

Η πηγή εξήγησε ότι ο κ. Γιούνκερ είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν κι έγινε συζήτηση «διότι πρέπει να γνωρίζει πώς είναι το θέμα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι θέσεις μας για μια σειρά από πράγματα».

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και
πως «αποστολή μας ήταν να αντιληφθεί σε βάθος τις ελληνικές θέσεις για όλα και για το χρέος».

Ανέφερε δε ότι ο κ. Γιούνκερ ήταν θετικός, αλλά ότι «δεν είναι αρμόδιος για την αξιολόγηση, αλλά είναι βασικός παίκτης».

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, ο κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι θέλει να έχει καθαρή άποψη και καλή γνώση, διότι το ελληνικό ζήτημα είναι από τα πρώτα θέματα, που θέλει να αντιμετωπίσει μετά την 1η Νοεμβρίου, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ως προέδρου της Κομισιόν.