You are here

Τι συζητούν κυβέρνηση-ESM για το μέλλον του ΤΧΣ

29/04/2021 15:03

Το… ξήλωμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ξεκίνησε να προωθεί η κυβέρνηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τον μεγαλύτερο δανειστή της ελληνικής οικονομίας, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Η στόχευση της ελληνικής πλευράς είναι ευθυγραμμισμένη με τον στρατηγικό στόχο απεγκλωβισμού από τις «βαθιές», μνημονιακού χαρακτήρα, δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα την προηγούμενη δεκαετία, οι οποίες (δεσμεύσεις) ειδικά στο τραπεζικό σύστημα λειτουργούν αποτρεπτικά για τους ξένους επενδυτές.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το αντικείμενο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, κυρίως με τον ESM, κινείται στις εξής δύο κρίσιμης σημασίας κατευθύνσεις:

  1. Πρώτον, στα δικαιώματα που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες όπου ελέγχει υψηλό ποσοστό, τα οποία όπως εξηγούν στο Euro2day.gr υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, είναι αυξημένα σε σχέση με αυτά που έχουν οι άλλοι μέτοχοι των τραπεζών. «Το γεγονός ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει αυξημένα δικαιώματα έναντι άλλων με ικανοποιητικό ποσοστό μετόχων αποτελεί βαρίδι και στέλνει λάθος μηνύματα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα», αναφέρει αρμόδια κυβερνητική πηγή και προσθέτει: «Τα σινιάλα που στέλνει το θέμα αυτό είναι αρνητικά και περιορίζουν την επιλογή των ξένων επενδυτών στα ελληνικά τραπεζικά assets».
  2. Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στην ανάγκη της απομείωσης της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, με τελικό στόχο την ολική αποεπένδυσή του από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο αποχώρησης του ΤΧΣ, ωστόσο το εγχείρημα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και τήρηση των ισορροπιών, έτσι ώστε να είναι ικανοποιημένες όλες οι πλευρές -και η Αθήνα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η έξοδος του Ταμείου από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών να γίνει 6 μήνες (τουλάχιστον) νωρίτερα.

Τα εχέγγυα του ESM

Η συζήτηση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του ESM επί του θέματος δεν θα είναι, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, εύκολη, όχι όμως και ανέφικτη ως προς την τελική συμφωνία, υπό την προϋπόθεση των δυνατών επιχειρημάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, από τις διαβουλεύσεις που έχουν γίνει έως τώρα προκύπτει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), ο οποίος αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ζητάει από την ελληνική πλευρά εχέγγυα για την προστασία των συμφερόντων των κρατών-μελών. Με δεδομένο ότι από αυτά προήλθε ο δανεισμός της ελληνικής οικονομίας, μέρος του οποίου αποτελούν και τα κεφάλαια που δόθηκαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων και δη της τελευταίας του 2015.

Τραπεζικές πηγές, σχολιάζοντας από τη δική τους σκοπιά την επιδίωξη της κυβέρνησης, τονίζουν στο Euro2day.gr πως βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς δεν αποτελεί υπερφίαλη παρέμβαση, με δεδομένο ότι έχουν υπάρξει σημαντικά στηρίγματα προς την κατεύθυνση εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, με κυρίαρχα τα σχέδια εγγυήσεων για τον δραστικό περιορισμό των κόκκινων δανείων.

Ένα ακόμη επιχείρημα για την ανάγκη εξόδου του Ταμείου από τις τράπεζες αποτελεί και η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Tράπεζας Πειραιώς, η οποία απέδειξε ότι οι επενδυτές «βλέπουν» και πάλι τα ελληνικά τραπεζικά assets, ακόμη κι αν το ΤΧΣ συνεχίζει να διατηρεί υψηλά ποσοστά. Άρα η μείωσή τους θα διευκολύνει έτι περαιτέρω την ελκυστικότητα του κλάδου.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατέχει το 40% των μετοχών της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ +0,99%, το 27% της Tράπεζας Πειραιώς, το 11% της Αlpha Bank και 1,42% στη Eurobank.

Πηγή: Euro2day