You are here

Τι θα κρίνει το κοινωνικό μέρισμα στους «υπερφορολογημένους»

29/11/2019 13:58

Κρίσιμα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο για την αύξηση του ποσού, την κατανομή του οποίου θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός. Τα μηνύματα Σταϊκούρα-Πέτσα και οι «σίγουρες» πληρωμές.

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Λονδίνο, αναμένεται να κλειδώσουν και να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα».

Ο πήχης των προσδοκιών από πηγές του υπουργείου Οικονομικών παραμένει χαμηλά, ο Χρήστος Σταϊκούρας άθροισε χθες από το βήμα της Βουλής σε 637 εκατ. ευρώ το υπερπλεόνασμα το οποίο έχει ήδη αποδοθεί στην οικονομία και την κοινωνία, ως έξτρα παροχές από το καλοκαίρι και μετά (μείωση ΕΝΦΙΑ, επίδομα θέρμανσης, εφάπαξ επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις κ.λπ.), αλλά οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα (στον ΣΚΑΪ) για δύο «δόσεις» μερίσματος, με το ένα σκέλος να αφορά κοινωνικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και το άλλο όσους υπερφορολογήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δημιούργησαν και πάλι μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτές που αφήνει να καλλιεργηθούν το υπουργείο Οικονομικών.

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα έρθει η ώρα της αλήθειας. Τα δεδομένα και οι προβλέψεις οι οποίες περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2020 όπως κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, έδειχναν δημοσιονομικό χώρο 437 εκατ. ευρώ, συν ό,τι περισσέψει από το αποθεματικό.

Από αυτά τα λεφτά, όμως, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε χθες στη Βουλή ότι θα εξοφληθούν (εντός Δεκεμβρίου, λένε οι πληροφορίες) παλαιές οφειλές Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας «κόστους άνω των 150 εκατ. ευρώ» και θα καλυφθεί η καθολική ταχυδρομική υπηρεσία των ΕΛΤΑ κόστους 15 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν και τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για «μαξιλάρι ασφαλείας», με απλή αριθμητική προκύπτει ότι δεν υπάρχει χώρος για παροχές πάνω από 100 εκατ. ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μείνει τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ στο αποθεματικό.

Ο λογαριασμός όμως, όπως έχει γράψει και τις προηγούμενες ημέρες το Euro2day.gr, παραμένει ανοιχτός. Τα έσοδα του Νοεμβρίου ενδέχεται να δώσουν έξτρα χώρο (ή όχι), όπως άλλωστε και η προσπάθεια ασφαλέστερης εκτίμησης για τις τελικές δαπάνες του ΠΔΕ και των υπουργείων.

Με αυτά τα δεδομένα, αν προκύψει σημαντικός έξτρα χώρος θα μπορούσαν να έχουν κάποια τύχη τα σενάρια εφάπαξ μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ή/και του τέλους επιτηδεύματος  -τη δέσμευση κατάργησης των οποίων εντός της τετραετίας υπενθύμισε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό-, στην αντίθετη περίπτωση πάμε στο βασικό σενάριο «μετρητά και στο χέρι» για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών. Οι αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Euro2day