You are here

Τηλεδιάσκεψη Ελλήνων ευρωβουλευτών για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

26/05/2020 19:20

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με συμμετέχοντες τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη και τους ευρωβουλευτές Γιώργο Κύρτσο και Νίκο Ανδρουλάκη.

Η τηλεδιάσκεψη οργανώθηκε ενόψει της παρουσίασης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο από την Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 27 Μαΐου.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στα θετικά και τα αρνητικά σημεία της πρότασης της γαλλο-γερμανικής πρωτοβουλίας. Ως θετικά ανέδειξε τη θέση για χορήγηση των κονδυλίων ως επιχορηγήσεων αντί ως δανείων, καθώς και τα κριτήρια κατανομής βάσει των αναγκών κρατών-μελών και όχι βάσει του μεγέθους του ΑΕΠ τους. Ωστόσο, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι το κυριότερο  αρνητικό σημείο της πρότασης είναι το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το συγκεκριμένο ποσό δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές διαστάσεις της ύφεσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ενώ η Γερμανία δίνει ένα τρισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεών της. Όπως εκτίμησε ο ίδιος, μια τέτοια συνθήκη εγκυμονεί τον κίνδυνο εξαγοράς των υγιών επιχειρήσεων του Νότου.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος επισήμανε ότι η Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία διαθέτει ως πλεονεκτήματα την υπαγωγή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την έξοδό της στις αγορές, καθώς και την άρση των δημοσιονομικών περιορισμών του 2020. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, η Ελλάδα θα πρέπει να μπει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ τάχθηκε και υπέρ της δημιουργίας μίας “bad bank”. Ακόμα, ο κ. Κύρτσος εξέφρασε την άποψη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να υπαχθεί στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε την ανάγκη οι αδύναμες οικονομίες να απορροφήσουν περισσότερες επιχορηγήσεις αντί δανείων, ώστε να μην υπάρξει μια νέα κρίση δανεισμού για αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι κρίσιμη μεταβλητή αποτελεί το ποσοστό των επιδοτήσεων που θα προβλέπεται για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό των δανείων. Ταυτόχρονα, ο κ. Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της συνέχισης ανοικτού δημόσιου διαλόγου για τα συγκεκριμένα ζητήματα, ενώ χαρακτήρισε ως αρνητικό οποιοδήποτε ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών στη χώρα εν μέσω πανδημίας.