You are here

ΤΙΤΑΝ: Εμφαση στις αναδυόμενες αγορές

10/06/2008 09:07
Η ανάπτυξη του ομίλου στις αναδυόμενες αγορές και η επαναλειτουργία του Lake Belt δημιουργούν θετικές συνθήκες για τα μεγέθη του ομίλου Τιτάν ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2008, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό επεσήμανε η διοίκηση του ομίλου κατά τη χθεσινή του παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, τονίζοντας ότι η θετική επίδραση στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου αναμένεται να παρουσιαστεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2008, από τη συνεισφορά της δραστηριότητας του ομίλου σε Αίγυπτο και Τουρκία, όπου αυξάνεται άμεσα το παραγωγικό δυναμικό του ομίλου κατά 15%.

Ταυτόχρονα, προχωρούν οι εργασίες ανέγερσης νέου εργοστασίου 1,5 εκατομμυρίων τόνων τσιμέντου στην Αλβανία και η επέκταση του εργοστασίου του Beni Suef κατά 1,5 εκατ. τόνους τον χρόνο στην Αίγυπτο, ενώ υπολογίζεται ότι η συνολική παραγωγική δυναμικότητα του Ομίλου θα αυξηθεί το 2010 κατά 35% έναντι του 2007, με σημαντική παρουσία στις αναδυόμενες αγορές.

Λειτουργία

Σχετικά με τις θετικές εξελίξεις στην υπόθεση Lake Belt στη Φλόριντα, αναμένεται ότι η επανέναρξη λειτουργίας του λατομείου στο Pennsuco θα συνεισφέρει θετικά στα αποτελέσματα του Ομίλου εντός του έτους.

Στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και στην Αίγυπτο διατηρούνται οι θετικές προοπτικές των αγορών. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική του ομίλου εξάλλου, βασίζεται στη δυναμική επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων του με στόχο την απόδοση μακροχρόνιας αξίας στους μετόχους του.

Όπως αναφέρθηκε κατά την τελευταία 10ετία, τα καθαρά κέρδη της ΤΙΤΑΝ αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 15% ετησίως ενώ, παρά την πρόσφατη πτώση, η κοινή μετοχή (με επανεπένδυση των μερισμάτων) αυξήθηκε στην περίοδο 1/1/1997 - 31/12/2007 κατά 270%, έναντι ανόδου 250% του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Μετοχή

Στην περίοδο 1/1/2002 - 31/12/2007 η τιμή της μετοχής παρουσίασε αύξηση 89%. Σημειώνεται ότι το 2007 ο Όμιλος συμπλήρωσε 56 έτη συνεχούς κερδοφορίας. Η διοίκηση της εταιρείας αναφερόμενη στην αγορά της Ελλάδας σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω επιβράδυνσης στην αγορά κατοικίας, η οποία αναμένεται να αντισταθμιστεί μερικώς μόνο από την αυξημένη ζήτηση για υποδομές και επαγγελματική χρήση.

Στις ΗΠΑ, η σοβαρή ύφεση της αγοράς κατοικίας που επιτείνεται από τη βαθιά κρίση του τομέα στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να οδηγεί σε μείωση της ζήτησης για δομικά υλικά.