You are here

Tιτάν: Η αγορά της Αιγύπτου δίνει ώθηση στα μεγέθη του

08/09/2009 09:04
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Θετικές προοπτικές δημιουργούνται για τον Ομιλο Τιτάνα για το 2010, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον Ομιλο η αύξηση της ζήτησης στην Αίγυπτο σε συνδυασμό με αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας στην περιοχή.

H προοπτική νέας παραγωγικής δυναμικότητας της «Τιτάν» στην Αίγυπτο και η στρατηγική μείωση κόστους που έχει ξεκινήσει η εταιρεία αποτελούν τους κύριους λόγους που προχώρησαν σε θετικές αναθεωρήσεις της τιμής - στόχου της μετοχής οι Credit Suisse, J.P. Morgan και Citi.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της εταιρείας έχει σημειώσει άνοδο 50% το τελευταίο εξάμηνο ενώ ο τίτλος της πρόσφατης έκθεσης της Citi για τον Ομιλο ήταν: «Η κρίση του χθες είναι το αστείο του αύριο».Και το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται περαιτέρω αύξηση των μεγεθών του Ομίλου σε ποσότητες και τιμές από την Αίγυπτο αντισταθμίζοντας την πίεση από τις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Ζήτηση

Υπενθυμίζεται εξάλλου -όπως έγραψε πρόσφατα το Reuter- ότι η ζήτηση στην τοπική αγορά είναι τόσο υψηλή που η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει την απαγόρευση εξαγωγών τσιμέντου, που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο Απρίλιο, έως και τον Οκτώβριο του 2010.

Σημειώνεται ότι μόνο δύο νέα εργοστάσια πρόκειται να δημιουργηθούν στην Αίγυπτο μέχρι το τέλος του 2010 και το ένα είναι του Τιτάνα.

Το νέο εργοστάσιο θα προσθέσει 1,5 εκατομμύριο τόνους στα 39 εκατομμύρια τόνους δυναμικού παραγωγής τσιμέντου της χώρας. Ηδη το 30% των EBITDA του Ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο προήλθαν από την Αίγυπτο.

Αγορές

Σύμφωνα με όσα έχει ήδη ανακοινώσει η εταιρεία οι διαμορφούμενες τάσεις στις αγορές που δραστηριοποιείται ο Ομιλος αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του 2009. Η ανοδική πορεία της ζήτησης στις αγορές της Αλβανίας και της Αιγύπτου αναμένεται να αντισταθμίσει την αρνητική πορεία των αγορών σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέτρα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ένωση Αμερικανικών Τσιμεντοβιομηχανιών σε πρόσφατες δημοσιεύσεις προβλέπει πτώση της κατανάλωσης τσιμέντου κατά 22% το 2009.

Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της αγοράς κατοικίας και των έργων υποδομής δεν αναμένεται να επηρεάσουν ουσιαστικά την κατανάλωση τσιμέντου κατά τη διάρκεια του 2009.

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η κάμψη της ζήτησης για δομικά υλικά, λόγω της επιβράδυνσης της αγοράς κατοικίας. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη υπολογίζεται ότι θα συνεχιστεί η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω της γενικής οικονομικής ύφεσης στην περιοχή.

O κύκλος εργασιών του Ομίλου Τιτάν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 ανήλθε σε 684 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 11% ενώ τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και τους φόρους, ανήλθαν σε 59 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 49% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.