You are here

Τιτάν: Μειωμένα κέρδη κατά 7% στο α' εξάμηνο, διαμορφώθηκαν σε 116 εκατ. ευρώ

01/08/2008 10:55
Μειωμένα κέρδη κατά 7% παρουσίασε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, η εταιρεία Τιτάν, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 116 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Τιτάν κατά το Α’ εξάμηνο ανήλθε σε 765 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1% σε σύγκριση με το 2007.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν κατά 14% στα 191 εκατ. ευρώ.

Η μείωση των οικονομικών αποτελεσμάτων οφείλεται κυρίως στη δραματική επιδείνωση της κρίσης στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ και στην πρωτοφανή αύξηση των τιμών των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, και σε μικρότερο βαθμό, στη γενικότερη επιβράδυνση της ελληνικής αγοράς.

Επίσης, τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου 2008 επηρεάστηκαν αρνητικά από την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου και της αιγυπτιακής λίρας. Με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου θα είχε αυξηθεί κατά 6%.

Οι προοπτικές για το υπόλοιπο του 2008 αναμένεται να επηρεαστούν από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Στην Ελλάδα, η μειωμένη κατανάλωση δομικών υλικών, είχε ως αποτέλεσμα μειωμένη ζήτηση και την ίδια στιγμή οι τιμές των στερεών και υγρών καυσίμων ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα.

Στις ΗΠΑ, η κρίση στη στεγαστική αγορά επηρέασε έντονα αρνητικά τη ζήτηση δομικών υλικών. Επιπλέον, η αύξηση του κόστους ενέργειας συμπίεσε το περιθώριο κερδοφορίας. Η λειτουργική κερδοφορία μειώθηκε κατά 58% σε ευρώ (52% σε δολάρια ΗΠΑ) και έφτασε τα 26 εκατ. ευρώ

Βελτίωση

Στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, οι συνθήκες της αγοράς παρουσίασαν περαιτέρω βελτίωση, ιδιαίτερα στη Βουλγαρία και μέχρις ενός σημείου και στη Σερβία, με αποτέλεσμα, παρά την επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους, τα λειτουργικά κέρδη να αυξηθούν κατά 19% σε 51 εκατ. ευρώ.

Επίσης οι εξελίξεις στην Αίγυπτο οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 66% και έφτασε τα 23 εκατ. ευρώ, λόγω της ανοδικής αγοράς της Αιγύπτου και η εξαγορά στις 6 Μαΐου 2008 του υπολοίπου 50% της αιγυπτιακής κοινοπρακτικής επιχείρησης.

Μικρότερη, αλλά θετική, συνεισφορά είχε η νέα δραστηριότητα του Ομίλου στην Τουρκία, η οποία από 17/4/08 ενοποιείται με την αναλογική μέθοδο.

Επίσης αναφορικά με τις εξελίξεις στο Lake Belt, σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας πως αναμένεται η έκδοση της Συμπληρωματικής Έκθεσης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σώματος Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2008, ενώ του θέματος θα επιληφθεί εκ νέου το Περιφερειακό Πρωτοδικείο της Φλόριντα, στο οποίο το Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ ανέπεμψε την υπόθεση.