You are here

Τιτάν: Μελετά εξαγορά της κοινοπραξίας στην Αίγυπτο

03/03/2008 09:26
Του Θανάση Παπαδή

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ για την κοινοπραξία που έχουν στην Αίγυπτο από κοινού με τη γαλλική Lafarge. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό η ελληνική εταιρεία να κάνει πρόταση προς του Γάλλους να εξαγοράσει το 50%, αφού θεωρεί πως η αιγυπτιακή αγορά έχει καλές προοπτικές και η ζήτηση τσιμέντου τα επόμενα χρόνια θα είναι σταθερά ανοδική. Παράλληλα, αν η κίνηση αυτή ολοκληρωθεί, θα αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία της από τη συγκεκριμένη αγορά. Μάλιστα, στη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε με χρηματιστηριακούς αναλυτές, τα στελέχη της ΤΙΤΑΝ δεν θέλησαν να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για το σχετικό θέμα, κάτι που υποδηλώνει με σαφήνεια πως υπάρχουν εν εξελίξει συζητήσεις με τη Lafarge.

Ζήτηση

Επίσης, η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία αναμένει σημαντική αύξηση της ζήτησης, εκτός την Αιγύπτου, και από τις αγορές της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, αγορές στις οποίες η ελληνική επιχείρηση έχει σημαντική δραστηριότητα. Στη Βουλγαρία, ωστόσο, η μονάδα της ΤΙΤΑΝ έχει εξαντλήσει την παραγωγική της δυνατότητα, ενώ στην Τουρκία αναμένονται τα τυπικά για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 50% της τουρκικής επιχείρησης Adocim Cimento Sanayi Ticaret Α.S.

Στο μεταξύ, η ΤΙΤΑΝ απέκτησε άδεια για την εξόρυξη μικρών ποσοτήτων αδρανών υλικών στην περιοχή της Lake Belt της Φλόριντα των ΗΠΑ, οι εργασίες για την εξόρυξη ήδη έχουν ξεκινήσει. Βέβαια, δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση σημαντικό μέρος των αναγκών του εργοστασίου Pennsuco.

Η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ αναμένει πως μέχρι τον Μάιο θα έχει εκδοθεί η απόφαση επί της εφέσεως που έκανε εναντίον της προσωρινής ανάκλησης λειτουργίας των λατομείων στην περιοχή της Lake Belt. Σε περίπτωση που δικαιωθεί, θα επανέλθει η ομαλή τροφοδοσία του εργοστασίου σε πρώτη ύλη, πιθανότατα και μέσα στην τρέχουσα οικονομική χρήση.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της εταιρείας και το 2008 θα συνεχιστεί η πτωτική τάση από την αγορά της πολιτείας της Φλόριντα σε ποσοστό 10%, έναντι 30% που ήταν η πτώση το 2007. Μάλιστα, εκτίμησαν ότι η πτωτική τάση ίσως συνεχιστεί και το 2009.

Κατοικίες

Στην ελληνική αγορά η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ αναμένει πτώση στη ζήτηση τσιμέντου για κατοικίες, μία τάση εν πολλοίς αναμενόμενη, αφού η οικοδομή έχει σαφείς πτωτικές τάσεις στην Ελλάδα.

Αντίθετα, όμως, αναμένει αύξηση της ζήτησης για τα δημόσια έργα. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, ο όγκος των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά μπορεί να είναι μικρότερος, εντούτοις η λειτουργική κερδοφορία θα είναι υψηλότερη.