You are here

Τιτάν: Νέα επένδυση στις ΗΠΑ σχεδιάζει μακροπρόθεσμα

28/01/2010 09:40
Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός στην ανάπτυξη της δραστηριότητας της Τιτάν στις ΗΠΑ υπερισχύει της σημερινής πτωτικής αγοράς και σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος προγραμματίζει την υλοποίηση μιας νέας επένδυσης στις ΗΠΑ -στην επόμενη τριετία- εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία αδειοδοτήσεων.

Η νέα επένδυση είναι συνολικού ύψους 470 εκατ. δολαρίων και αφορά στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής τσιμέντου στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ επαναλειτουργώντας ένα παλαιό εργοστάσιο στην περιοχή Castle Hayne που έκλεισε το 1982. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αδειοδότησης διαρκεί 2-3 χρόνια, ενώ τελικά η δημιουργία της νέας μονάδας θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες.

Δομικά υλικά

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική αγορά δομικών υλικών παραμένει σε πτωτική τροχιά και εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά κατοικιών και μείωση του αριθμού έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών, καθώς και από κρίση στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων.

Η Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεσή της προχώρησε στην αναβάθμιση της σύστασης και στην παράλληλη αύξηση της τιμής-στόχου (12 μηνών) για τη μετοχή του Τιτάνα στα 34,1 ευρώ από 28,1 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο οίκος εκτιμά ότι ο αντίκτυπος της αδύναμης ζήτησης από αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχει υπερεκτιμηθεί από την αγορά, ενώ προβλέπει πως η μετοχή θα υπεραποδώσει, καθώς τα περιθώρια ανακάμπτουν λόγω των πρόσφατων αναπροσαρμογών στην περιστολή δαπανών και στην παραγωγική ικανότητα.