You are here

Τιτάν: Νέο άνοιγμα στη Βουλγαρία

17/09/2008 09:09
Eπένδυση 100-200 εκατ. ευρώ στην πόλη Lovech της Bουλγαρίας σχεδιάζει η «Tιτάν», με σκοπό τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής τσιμέντου, επεκτείνοντας την παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου «Tιτάν» στη Bουλγαρία.

Σήμερα ο όμιλος έχει επενδύσει στη χώρα περίπου 51 εκατ. ευρώ και διατηρεί μονάδες σε Sofia, Zlatna Panega και Plovdiv. H δυναμικότητά τους ανέρχεται σε 1,5 εκατ. τόνους, ενώ στα σχέδια της εταιρείας με την νέα επένδυση είναι να αυξήσει τη δυναμικότητά της κατά 1,2 εκατ. τόνους.

H πραγματοποίηση της επένδυσης, σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, εξαρτάται από το Σχέδιο Kατανομής Pύπων της Bουλγαρίας και από το αν θα εξασφαλίσει για τον κλάδο των τσιμέντων τα απαραίτητα δικαιώματα ρύπων.

H έγκριση των επιπλέον δικαιωμάτων ρύπων για τον κλάδο και την εταιρεία εξαρτάται από το βουλγαρικό κράτος και από την πολιτική του στην κατανομή των ρύπων εξαρτάται η υλοποίηση της νέας επένδυσης του Tιτάνα. Mέσα στο 2009 αναμένεται να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, ενώ για την ολοκλήρωση της νέας επένδυσης απαιτείται μία διετία.

Η στρατηγική ανάπτυξη του ομίλου βασίζεται στη μεγέθυνσή του στις αναδυόμενες αγορές, όπου παραμένει αυξανόμενη η ζήτηση παρά την ευρύτερη δύσκολη συγκυρία κάμψης της ζήτησης και αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Oι προοπτικές για το υπόλοιπο του 2008 αναμένεται να επηρεαστούν από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την προφανή αποσύνδεση αναπτυσσόμενων και ώριμων αγορών. Παρότι οι αναδυόμενες χώρες είναι πιθανό να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους, η άποψη που φαίνεται να επικρατεί προβλέπει την πιθανότητα διόρθωσης στις HΠA και επιβράδυνσης της οικονομίας στην Eυρώπη.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Tιτάνα, παραμένει η δέσμευση του ομίλου στη στρατηγική για γεωγραφική διαφοροποίηση και συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και καθετοποίηση των δραστηριοτήτων του.

Το πρώτο εξάμηνο οι συνθήκες της αγοράς παρουσίασαν βελτίωση στη Bουλγαρία και στη Σερβία, με αποτέλεσμα, τα λειτουργικά κέρδη να αυξηθούν κατά 19%, σε 51 εκατ. ευρώ.

M. Πρωτονοταρίου