You are here

Τιτάν: Παρενέργειες από την κρίση

28/08/2009 09:41
Σε 59 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 49% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και τους φόρους του Ομίλου Τιτάν.

O κύκλος εργασιών του Ομίλου Τιτάν κατά το α' εξάμηνο του 2009 ανήλθε σε 684 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 11% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2008. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν κατά 16% και έφθασαν τα 161 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν ευνοϊκά από την ανατίμηση του δολαρίου και της αιγυπτιακής λίρας έναντι του ευρώ. Με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες ο κύκλος εργασιών θα είχε μειωθεί κατά 15%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) θα είχαν μειωθεί 19%.

Η συνεχιζόμενη καθίζηση της αγοράς δομικών υλικών στις ΗΠΑ, η μείωση της κατανάλωσης τσιμέντου στην Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά, καθώς και η κάμψη των αγορών της ΝΑ Ευρώπης, άσκησαν έντονη πίεση στα αποτελέσματα του Ομίλου. Η πίεση αυτή εν μέρει μόνο αντισταθμίστηκε από τη σημαντική άνοδο της αγοράς στην Αίγυπτο.

Προσφορά

Στην Ελλάδα, η υπερβάλλουσα προσφορά κατοικιών σε συνδυασμό με την κρίση της διεθνούς οικονομίας έχουν οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας και της ζήτησης για δομικά υλικά. Στο α' εξάμηνο του έτους η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη ανήλθε σε 58 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας πτώση κατά 37% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Στις ΗΠΑ, η αγορά δομικών υλικών παρέμεινε έντονα πτωτική, χαρακτηριζόμενη από την υπερπροσφορά κατοικιών και τους συνεχώς χαμηλότερους ρυθμούς έναρξης εργασιών ανέγερσης νέων οικοδομών.