You are here

Τιτάν: Ρωσία και βαλκανικές αγορές στο «ραντάρ» του ομίλου

13/05/2008 09:38
Του Λεωνίδα Λιάμη

Η Ρωσία και οι χώρες της Βαλκανικής στις οποίες ο όμιλος δεν διαθέτει ακόμη παραγωγική παρουσία, συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσουν τον επόμενο επενδυτικό προορισμό της Τιτάν ΑΕ, εφόσον προκύψει κάποια αξιόλογη ευκαιρία.

«Έχουμε τα μάτια και τα αφτιά μας ανοικτά», παραδέχθηκε ο διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας του Ομίλου κ. Σπ. Ξένος, προσθέτοντας πως στην περίπτωση της ρωσικής αγοράς η γενική αρχή είναι να εντοπιστεί μονάδα που δεν θα είναι πεπαλαιωμένη, για να μπορεί να αναβαθμιστεί εύκολα και με λελογισμένο κόστος.

Για τη γειτονική βαλκανική ενδιαφέρον φέρεται να παρουσιάζει η ρουμανική αγορά, ενώ στην Αλβανία, όπου θα κατασκευαστεί μονάδα δυναμικότητας 1,5 εκατ. τόνων, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τέλος του 2009.

Εντός του συγκεκριμένου ακινήτου θα κατασκευαστεί και η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση λιθάνθρακα που προωθούν από κοινού η ΔΕΗ με την RWE στην Αλβανία, σε σχήμα στο οποίο η Τιτάν θα έχει το 10%.

Αύξηση πωλήσεων

Στα Βαλκάνια και την Αίγυπτο αναμένεται αύξηση των πωλήσεων φέτος, σε αντίθεση με τη δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπου ήδη έχει καταγραφεί μείωση άνω του 20% στο πρώτο 3μηνο.

Η αρνητική τάση στην Αμερική δε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα συνεχιστεί (όπως εκτιμούν και οι αναλυτές) τόσο φέτος, όσο και το 2009, λόγω των προβλημάτων στην τοπική αγορά ακινήτων.

Από τις ΗΠΑ ήρθε και ένα καλό νέο για τον όμιλο, αφού την Παρασκευή 9 Μαϊου, το Ομοσπονδιακό Εφετείο στην Ατλάντα, εξέδωσε απόφαση με την οποία ήρε την απαγόρευση της εξόρυξης από το λατομείο του Lake Belt στο Μαϊάμι, που είχε επιβληθεί από το 2007.

Το Εφετείο ανέτρεψε, επιπλέον, την απόφαση του ίδιου Πρωτοδικείου του 2006, η οποία είχε κρίνει ότι είχαν εκδοθεί παράτυπα οι άδειες λατομικής εξόρυξης που είχε εκδώσει το Σώμα Μηχανικού του Στρατού των ΗΠΑ το 2001.

Το Εφετείο ανέπεμψε την υπόθεση στο Περιφερειακό Πρωτοδικείο, διατάσσοντας να επανακριθεί η υπόθεση, όχι με βάση την προαποφασισμένη άποψη και την προσωπική ανάλυση του Πρωτοδίκη δικαστή, αλλά δίνοντας τη δέουσα βαρύτητα στις αναλύσεις και γνωματεύσεις των ειδικών, που στελεχώνουν τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και οργανισμούς.

«Οι εν λόγω οργανισμοί και αρχές έχουν επανειλημμένως διατυπώσει την άποψη ότι η λατομική εξόρυξη που ευθυγραμμίζεται με τους επιβαλλόμενους από τις υφιστάμενες άδειες όρους και προϋποθέσεις δεν δημιουργεί κινδύνους ούτε στο περιβάλλον ούτε στις τοπικές κοινωνίες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τιτάν.

«Το εργοστάσιο δεν έχει πλέον περιορισμό στην πρώτη ύλη και ομαλοποιείται η λειτουργία του», είπε ο κ. Ξένος, ο οποίος βρέθηκε χθες στη μονάδα Θεσσαλονίκης, όπου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά 99%.

Εκπομπές ρύπων

Για το θέμα των ρύπων, πάντως, ο όμιλος είναι σε διάσταση απόψεων με το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς θεωρεί πως δεν έχει γίνει σωστή κατανομή των δικαιωμάτων και αν δεν επέλθει ισορροπία θα χρειαστεί είτε να μειώσει την παραγωγή, είτε να δαπανήσει μεγάλα κεφάλαια για αγορά δικαιωμάτων (σ. σ. είναι στα 23 - 25 ευρώ ο τόνος) ρύπων.

«Ζητούμε να μοιραστούν τα δικαιώματα ανάλογα με την παραγωγή του καθενός και τις επενδύσεις που έχει κάνει», είπε ο κ. Ξένος και σημείωσε ότι ο Τιτάν στην Ελλάδα παράγει περίπου 6 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα και διεθνώς λίγο πάνω από 16 εκατ. τόνους.

Δικαίωση στις ΗΠΑ

Από τις ΗΠΑ ήρθε και ένα καλό νέο για τον όμιλο, αφού την Παρασκευή 9 Μαΐου το Ομοσπονδιακό Εφετείο στην Ατλάντα εξέδωσε απόφαση με την οποία ήρε την απαγόρευση της εξόρυξης από το λατομείο του Lake Belt στο Μαϊάμι.