You are here

ΤΙΤΑΝ: Στην κορυφή της ευρωπ. λίστας "Επιχειρήσεις που προωθούν ηγέτες"

20/11/2009 11:20
Στην κορυφή της λίστας των Top Companies for Leaders-επιχειρήσεις που εσωτερικά αναπτύσσουν και προωθούν ηγέτες-στην Ευρώπη για το 2009 βρίσκεται μια ελληνική εταιρεία, η «ΤΙΤΑΝ Α.Ε.».

Η λίστα αυτή είναι προϊόν της πιο εμπεριστατωμένης έρευνας παγκοσμίως, με θέμα την ηγεσία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων. Η έρευνα-Global Top Companies for Leaders-διεξάγεται από την Hewitt Associates, τη γνωστή διεθνή εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων, σε συνεργασία με το RBL Group-σύμβουλοι σε θέματα HR - και το περιοδικό Fortune.

Η επιλογή και η κατάταξη των φετινών νικητών έγινε από μια έγκριτη επιτροπή ανεξάρτητων κριτών και βασίστηκε σε κριτήρια όπως η ισχύς των πρακτικών και της κουλτούρας ηγεσίας, τα παραδείγματα ανάπτυξης ηγετών σε διεθνή κλίμακα, ο αντίκτυπος της ηγεσίας στις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις, οι επιχειρηματικές επιδόσεις και η εταιρική φήμη.

Οι 5 κορυφαίες επιχειρήσεις στην ανάπτυξη ηγετών κατατάσσονται ως εξής:

- ΤΙΤΑΝ ΑΕ, Ελλάδα

- TNT N.V., Ολλανδία

- MAN SE, Γερμανία

- BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA SA, Ισπανία

- MICRO FOCUS INTERNATIONAL PLC, Ηνωμένο Βασίλειο

Ειδική αναγνώριση: MOL Nyrt., Ουγγαρία

Η ευρωπαϊκή λίστα αποτελεί μέρος της παγκόσμιας έρευνας Top Companies for Leadership, στην οποία συμμετείχαν 537 επιχειρήσεις απ’ όλο τον κόσμο.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Hewitt εντοπίζει ένα κοινό χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τις Κορυφαίες Επιχειρήσεις από τις υπόλοιπες: συνέχισαν να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη ηγετών στο εσωτερικό των επιχειρήσεών τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Με άλλα λόγια, οι σφικτοί προϋπολογισμοί και οι μειωμένοι πόροι ανάγκασαν αυτές τις επιχειρήσεις να σκεφτούν και να δράσουν πιο δημιουργικά σε ότι αφορά τα θέματα ηγεσίας, χωρίς όμως να χάσουν τη στόχευσή τους.

Η κυρία Αλεξάνδρα Ελευθερίου, από το ελληνικό γραφείο της Hewitt Associates, σχολίασε σχετικά:

«Η ισχυρή ηγεσία έχει ζωτική σημασία για τις επιχειρήσεις που θέλουν να πετύχουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, εν τούτοις πολλές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τη γνώση και την υποδομή που απαιτείται για να αναπτυχθεί μια «γραμμή παραγωγής» ηγετών που θα εγγυηθεί την επιτυχία τους στο μέλλον.

Δεν έχουν την πειθαρχία που απαιτείται για την ανάπτυξη ηγετών. Η έρευνά μας και η εμπειρία μας μάς δείχνουν ότι, παρ’ όλο που παρατηρείται διεθνώς έλλειψη ηγετικού ταλέντου, οι Top Companies for Leaders συνεχίζουν να παράγουν, χωρίς διακοπή, ηγέτες διεθνούς επιπέδου, άσχετα από τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες. Η δυνατότητα αυτή τους χαρίζει ένα μοναδικό πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές τους και θα τις βοηθήσει να βγουν πιο ισχυρές ? και πιο γρήγορα ? από την κρίση».

Η ηγεσία είναι πρώτη προτεραιότητα

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι Top Companies της Ευρώπης θέτουν την ηγεσία ως πρώτη προτεραιότητα, συνδέοντας την επένδυση στην ηγεσία με την επιχειρηματική στρατηγική τους. Όλες οι Ευρωπαϊκές Top Companies αποδεικνύουν ότι η επένδυση στην ηγεσία ως στρατηγική επιταγή είναι επιχειρηματικά ορθή, συγκρινόμενες με το 71% των υπολοίπων Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Δίνουν επίσης περαιτέρω έμφαση στην προτεραιότητα αυτή, καθιστώντας υπεύθυνους τους ίδιους τους ηγέτες για την ικανότητά τους να αναπτύσσουν επιτυχώς ηγέτες, μέσω της ροής πληροφορίας, της καθοδήγησης και της σωστής διαχείρισης της απόδοσης.

Όπως εξηγεί ο κύριος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της «ΤΙΤΑΝ Α.Ε.», «Η ηγεσία δεν είναι κάτι το γενικό και το εναλλάξιμο. Επενδύουμε ουσιαστικά στην προσπάθεια δημιουργίας πρακτικών ανάπτυξης των ανθρώπων μας στα μέτρα των αναγκών της επιχείρησής μας, καθώς και στα μέτρα των αξιών μας και των επιθυμητών αρχών της ηγεσίας».

Hewitt Associates

Η Hewitt Associates Ελλάδας είναι μέλος του διεθνούς ομίλου Hewitt, ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς παγκοσμίως στον χώρο της παροχής αναλογιστικών υπηρεσιών, καθώς και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Η Hewitt Associates Ελλάδας είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αναλογιστικών υπηρεσιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Η εταιρεία έχει έδρα στην Αθήνα και διατηρεί υποκαταστήματα στην Κωνσταντινούπολη και στη Λευκωσία.