You are here

Τολμηρό μήνυμα λογικής από τον Κ. Μητσοτάκη

02/04/2004 10:27
Υπέρ του τελικού σχεδίου Ανάν τάχθηκε χτες ο Κωνταντίνος Μητσοτάκης, που κάλεσε την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση, ει δυνατόν σήμερα, στη συζήτηση στη Βουλή και σε κάθε περίπτωση πριν από τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας χτες στο Μega, έκανε λόγο για διαμόρφωση στην περίοδο αυτή στην Κύπρο ενός κλίματος υστερίας, ανάλογου με αυτό που είχε δημιουργηθεί την περίοδο με το πρόβλημα των Σκοπίων και έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο να τοποθετηθούν νηφάλια χωρίς υπερβολές στην κρίσιμη αυτή στιγμή.

Αρνητικός Ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου, τόνισε ότι οι αρνητικές τοποθετήσεις του για το σχέδιο Ανάν ήταν γνωστές και πριν αναχωρήσει για τη Λουκέρνη και τον κάλεσε να εξηγήσει πειστικά ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους το σχέδιο δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό. Παράλληλα, στήριξε τις ελπίδες του για «ναι» στο δημοψήφισμα στη στάση που θα κρατήσουν το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός με τον πρώην πρόεδρο Κληρίδη.

«Αν απορρίψουμε το σχέδιο Ανάν, θα κάνουμε μεγάλο λάθος» είπε ο επίτιμος, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει αν τελικά θα πάρει θέση ή όχι ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι πράγματι ένας επώδυνος συμβιβασμός, αλλά ταυτόχρονα μια τελευταία ευκαιρία για τον ελληνισμό. Οι Ελληνοκύπριοι -είπε- μέσα στην ευρωπαϊκή Ένωση, ως οικονομικά ισχυρότεροι θα τα καταφέρουν.

Υπογράμμισε το γεγονός ότι σύσσωμη σχεδόν η διεθνής κοινότητα τάσσεται υπέρ του σχεδίου και επισήμανε ότι εμείς ήμασταν που επί τριάντα χρόνια ζητούσαμε την παρέμβαση του ΟΗΕ και τον σεβασμό των αποφάσεών του, ενώ τώρα κινδυνεύουμε να βρεθούμε στην κατάσταση οι Τούρκοι να τις επικαλούνται, χωρίς να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε.

Ο κ. Μητσοτάκης απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα του συμβιβασμού, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε και τελικά κέρδισε να μην υπάρχουν μόνιμες παρεκκλίσεις στο κοινοτικό κεκτημένο.

Σχετικά με το εδαφικό, τόνισε ότι βεβαίως υπήρχαν μεγαλύτερες απαιτήσεις για να συμπληρώσει ότι «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Ωστόσο, πρόσθεσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά παίρνει εδάφη, καθιερώνεται το δικαίωμα αγοράς δεύτερης κατοικίας ή της διαμονής επί πεντάμηνο στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η τυχόν απόρριψη της πρότασης Ανάν θα οδηγήσει σε πλήρη αφαίρεση των όποιων δικαιωμάτων. Για το εδαφικό ειδικότερα είπε ότι μπορούσε να υπάρχει καλύτερη ρύθμιση, αλλά ούτε όταν ο ίδιος διαπραγματευόταν το Κυπριακό υπήρχε τέτοια πρόταση.

Η εκκλησία Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε και κατά της εκκλησίας της Κύπρου για την ακραία αρνητική στάση που παίρνει για την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ. «Είμαι απόλυτα αντίθετος με την ακραία υπερεθνικιστική γραμμή της εκκλησίας, που εξηγείται συναισθηματικά, αλλά δεν έχει καμία απολύτως λογική», είπε.

Σε ερώτηση τι θα συμβεί αν οι Τουρκοκύπριοι πουν «ναι» στο δημοψήφισμα και οι Ελληνοκύπριοι πουν «όχι», είπε: «Είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί». Χωρίς διάθεση καταστροφολογίας, πρόσθεσε, θα υπάρχουν επιπτώσεις και στην πολιτική διαλόγου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που σωστά ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι θα συνεχίσει. «Όσο το Κυπριακό δεν λύνεται, θα δηλητηριάζει τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», κατέληξε.

Τα κέρδη

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε και τελικά κέρδισε να μην υπάρχουν μόνιμες παρεκκλίσεις στο κοινοτικό κεκτημένο

Επίθεση

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε κατά της Εκκλησίας της Κύπρου για την αρνητική στάση και τις ακραίες θέσεις που παίρνει

Δημοψήφισμα

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι οι Τουρκοκύπριοι να πουν “ναι” στο δημοψήφισμα και οι Ελληνοκύπριοι “όχι”», υπογράμμισε.