You are here

Τουρισμός: Χαμηλές πτήσεις και το 2021 στις κρατήσεις

17/09/2020 09:34

Το 2023 θα είναι η χρονιά που τα ταξιδιωτικά έσοδα υπολογίζεται ότι θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019, δηλαδή στα 18,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς. Η επιστροφή στην «κανονικότητα» το 2023 είναι ένα σενάριο που «κουμπώνει» και με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (World Tourism Organization-WTO) που θεωρεί ότι θα χρειασθούν από 2,5-4 χρόνια για την επιστροφή των διεθνών αφίξεων στα επίπεδα του 2019.

Βέβαια, τα στελέχη του WTO θεωρούν ότι οι αγορές που επλήγησαν περισσότερο και η ελληνική είναι μία από αυτές, καθώς περιλαμβάνεται στις 15 μεγαλύτερες τουριστικές αγορές του πλανήτη, θα επιστρέψουν στην «κανονικότητα» σε ένα έως ενάμιση χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα σενάρια του WΤΟ όλα δείχνουν μια ισχυρή ανάκαμψη το έτος 2021 με βάση την υπόθεση ότι θα αντιστραφεί η εξέλιξη της πανδημίας, θα καταγραφεί σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών και σημαντική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μέχρι τα μέσα του έτους.

Η αναμενόμενη ανάκαμψη είναι συνέπεια της μεγάλης ζήτησης μετά από το άνευ προηγουμένου παγκόσμιο lockdown και τα επί μήνες κλειστά σύνορα και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να παραμείνει διψήφια το 2022, καθώς ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει και οι συνθήκες ταξιδιού ομαλοποιούνται, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το 2021. Παρά τη βελτίωση, όμως οι διεθνείς αφίξεις αναμένεται να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2019 το 2021 και το 2022, εκτός εάν υπάρχει σημαντική πρόοδος στη θεραπεία και πρόληψη του COVID-19.

Η φετινή χρονιά

Με βάση αυτά τα σενάρια όπως επισημαίνουν στελέχη της ελληνικής τουριστικής αγοράς φέτος μια «χαμένη» χρονιά οι εισπράξεις θα κυμανθούν περί τα 3,5 δισ. ευρώ. Όμως την επόμενη χρονιά αναμένεται άνοδος των εσόδων σχεδόν στο 50%-60% αυτών του 2019 (18,2 δισ. ευρώ) δηλαδή στα επίπεδα των 9,1-10,9 δισ. Για το 2022, αναμένεται να φτάσουμε στο 80% των εσόδων του 2019 ήτοι τα 17 δισ. ευρώ περίπου και το 2023 θα καλύψουμε πλήρως το χαμένο έδαφος της προηγούμενης τριετίας.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού με τη χθεσινή ανακοίνωση του σημειώνει ότι στο πρώτο εξάμηνο οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά 65%. Ο οργανισμός εξετάζει τρία σενάρια για το πώς θα κλείσει η σεζόν με το πρώτο να προβλέπει πτώση των αφίξεων κατά 58%, το δεύτερο κατά 70% και το τρίτο κατά 78%. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει δεδομένης της πορείας της πανδημίας και του γεγονότος ότι πολλές χώρες κυρίως στην Ευρώπη επανέφεραν τον Αύγουστο το καθεστώς της καραντίνας μάλλον επικρατέστερο είναι το δεύτερο σενάριο ενώ σε κάθε περίπτωση το πρώτο, το αισιόδοξο σενάριο έχει εγκαταλειφθεί.

Αναφορικά για την πορεία του τουρισμού τα επόμενα χρόνια ο Οργανισμός όπως προαναφέρθηκε, εκτιμά ότι ο διεθνής τουρισμός θα μπορούσε να ανακτήσει τα επίπεδα του 2019 σε περίοδο 2,5 έως 4 ετών με βάση διάφορους παράγοντες, όπως, το ποσοστό βελτίωσης της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, που εξαρτάται κυρίως από τον βαθμό εμπέδωσης της αισθησης της ασφάλειας και την εξέλιξη της πανδημίας, τη σταδιακή εξάλειψη των ταξιδιωτικών περιορισμών και τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες.

Με την πάροδο του χρόνου, οι δύο πρώτοι παράγοντες αναμένεται να υποστηρίξουν την ανάκαμψη, ενώ το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά. Πάντως όπως αναφέρει ο WTO οι κρίσεις του παρελθόντος ξεπεράστηκαν σε διάστημα 11-19 μηνών ανάλογα την περίπτωση. Για παράδειγμα προκειμένου ο παγκόσμιος τουρισμός να «πιάσει» τα προηγούμενα επίπεδα από την εμφάνιση της πανδημίας του SARS του 2003, χρειάστηκαν 11 μήνες ενώ για να ξεπεραστεί η κρίση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 χρειάστηκαν 14 μήνες και 19 μήνες απαιτήθηκαν για να «καλυφθεί» η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009.

Πηγή: Euro2day