You are here

Τρ. Πειραιώς: Εκδοση ομολογιακού 500 εκατ.

10/09/2009 09:15
Της Ελένης Κομίνη

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες και η νέα ομολογιακή έκδοση τριετούς διάρκειας της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση της ρευστότητας.

Η Τράπεζα Πειραιώς πήρε τη σκυτάλη από την Alpha Bank και τη Eurobank, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλα πιστωτικά ιδρύματα, αφού η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές έχει εξομαλυνθεί και οι διαδικασίες είναι αμεσότερες χρονικά και λιγότερο γραφειοκρατικές σε επίπεδο διαδικασιών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε χθες η νέα έκδοση ομολόγου κυρίου χρέους τριετούς διάρκειας, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το νέο τριετές ομόλογο είναι σταθερού επιτοκίου με τοκομερίδιο ίσο με 4,00%, το οποίο, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Η έκδοση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΤΝ (Euro Medium Term Note) για την άντληση μεσομακροπρόθεσμων κεφαλαίων. Εκδότης του ομολόγου είναι η θυγατρική της Πειραιώς, η «Piraeus Group Finance PLC», και ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι διεθνούς εμβέλειας τράπεζες Barclays, Citig­roup, Natixis και UBS.

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα υποδέχθηκε την έκδοση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υπερκάλυψη που έφθασε τη μιάμιση φορά. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια που ήταν ανοιχτό το βιβλίο προσφορών τα κεφάλαια έφταναν τα 730 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγες ώρες.

Επενδυτές

Την εμπιστοσύνη των ξένων και των Ελλήνων θεσμικών στις ελληνικές τράπεζες αντανακλά το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών στις ομολογιακές τους εκδόσεις (senior bonds issues), οι οποίες απορροφώνται εύκολα και ενισχύουν τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών.
Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς και στη νέα ομολογιακή έκδοση τριετούς διάρκειας, συμμετείχαν συνολικά 85 επενδυτές από 20 χώρες, με περίπου το 65% του ποσού να διατίθεται τελικά σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Η έκδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω την καμπύλη ομολόγων αναφοράς της Τράπεζας Πειραιώς όπως και των υπόλοιπων τραπεζών που έχουν προχωρήσει σε ανάλογες εκδόσεις και ισχυροποιούν την παρουσία των τραπεζών ως εκδότες στις διεθνείς αγορές.

Μέσα στην εβδομάδα, σε ανάλογες ομολογιακές εκδόσεις (senior bond issues) προχώρησαν η Alpha Bank και η Eurobank. Συγκεκριμένα, η Alpha Bank προχώρησε σε ομολογιακή έκδοση τριετούς διάρκειας ύψους 750 εκατ. ευρώ με τιμολόγηση 3,88%.

Διαχειριστές της έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, Deutsche Bank, LBBW και Royal Bank of Scotland και η έκδοση έγινε από την Alpha Credit Group, με την εγγύηση της τράπεζας. Για τη νέα, τριετούς διάρκειας έκδοση η ζήτηση ξεπέρασε το ύψος της ομολογιακής έκδοσης καθώς ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ. Κατά 60% απορροφήθηκε από ξένους επενδυτές και το υπόλοιπο από Ελληνες.

Η διοίκηση της Alpha Bank είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την προσέλκυση ενδιαφέροντος της έκδοσης, καθώς το βιβλίο προσφορών ήταν ανοιχτό για 2,5 ώρες. Εκδοση 18μηνης διάρκειας ύψους 500 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε αυτήν την εβδομάδα και η Eurobank. Οι εκδόσεις αυτές πάνε χρονικά πίσω τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς να τις αναστέλλουν.