You are here

Τρ. Πειραιώς: Μείωση 54% των καθαρών κερδών στο πρώτο τρίμηνο (εκτιμήσεις)

19/05/2009 10:09
H Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ανακοινώσει μείωση 54% των καθαρών κερδών της στο πρώτο τρίμηνο λόγω της επιβράδυνσης των χορηγήσεων στην Ελλάδα και τη οτιοανατολική Ευρώπη και της αύξησης των προβλέψεων.

Σύμφωνα με το μέσο όρο των εκτιμήσεων 7 αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς τους πρώτους τρεις μήνες του έτους διαμορφώθηκαν στα 63,6 εκατ. ευρώ. Το εύρος των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκε μεταξύ 50-84 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές απέδωσαν την μείωση στην επιβράδυνση των εσόδων από τόκους και την αύξηση των επισφαλειών καθώς η διεθνή κρίση επηρεάζει τις οικονομίες της Ελλάδας και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

"Τα μειωμένα έσοδα από τόκους και προμήθειες καθώς και οι υψηλές προβλέψεις λόγω του αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος οδηγούν σε αυτή τη μείωση της κερδοφορίας", είπε ο Πέτρος Τσούρτης αναλυτής στην Alpha Finance.

Τα καθαρά έσοδα τόκων της Πειραιώς αναμένονται στα 273 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο σημειώνοντας οριακή αύξηση 2,5%.

Οι αναλυτές είπαν ότι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις θα είναι υπερδιπλάσιες, σε ετήσια βάση, και θα διαμορφωθούν περίπου στα 96 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος της Πειραιώς έχει παρουσία σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ουκρανία και ΗΠΑ.

Αν και οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση σε ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου και δεν έχουν προχωρήσει σε διαγραφές, ο κλαδικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει υποχωρήσει 50% περίπου τους τελευταίους 12 μήνες.

Η μετοχή της Πειραιώς έχει απωλέσει 65,4% από πέρυσι το Μάιο. Διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή κερδών 8,6 έναντι14,9 των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της, σύμφωνα με το Reuters Estimates.

Ακολουθούν οι προβλέψεις των αναλυτών για το πρώτο 3μηνο του έτους:

(σε εκατ. ευρώ)

καθ.κέρδη καθ.έσοδα τόκων

Μέσος όρος 63,6 273,0

Μέση εκτίμηση 61,5 275,0

Υψηλότερη 84,0 289,0

Χαμηλότερη 50,0 255,0

Αρ. αναλυτών 6 7

Αποτέλεσμα Α΄3μήνου 2008 138,5 266,4

Προβλέψεις παρείχαν οι: Merril Lynch, Citigroup, EFG Eurobank Χρηματιστηριακή, Alpha Finance, Εθνική Π&Κ Χρηματιστηριακή, Euroxx Χρηματιστηριακή και Beta Χρηματιστηριακή.